current views are: 1

21 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση16:38

Αυτοκριτική, αιχμές για τις συμμαχίες και διαφοροποιήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας

Οι χαμηλοί τόνοι, αλλά και… η μπόλικη αυτοκριτική ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία έθεσε δύο τροπολογίες. 

Δημοσίευση 16:38’
αρθρο-newpost

Οι χαμηλοί τόνοι, αλλά και… η μπόλικη αυτοκριτική ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία έθεσε δύο τροπολογίες. 

Οι χαμηλοί τόνοι, αλλά και… η μπόλικη αυτοκριτική ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία έθεσε δύο τροπολογίες. 

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που… πέταξαν οι διαφωνούντες τις τελευταίες ημέρες. Στην επαύριο των κειμένων κριτικής που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στείλει μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος του. 

Αφού χαρακτήρισε «κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα» το γεγονός ότι η οργανωτική  υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της πολιτικής του επιρροής, άφησε σαφείς αιχμές προς διάφορα στελέχη που εμφανίζονται στα ΜΜΕ. 

«Υπάρχει πρόβλημα όταν εμφανιζόμαστε δημόσια με πολλά πρόσωπα και συχνά αντικρουόμενες θέσεις», είπε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε και για έλλειψη κομματικής λειτουργίας καθώς και για «προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς».

Όσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών τα ανοίγματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν από τους χώρους από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, το ΚΚΕ, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης «τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του μνημονίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα γίνει κεντρώος στις θέσεις και αριστεριστής στις συμμαχίες. Θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα φαίνεται όμως πως δεν έπεισε τα στελέχη του κόμματος, τα οποία στις τοποθετήσεις τους άσκησαν κριτική τόσο στο ζήτημα των συμμαχιών, όσο και στο οργανωτικό. 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος στο «άνοιγμα» προς το αντιμνημονιακό κέντρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να μην υπερψηφίσει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε αυτοκριτική, ωστόσο επεσήμανε τον κίνδυνο του «αυτομαστιγώματος». «Διαφωνώ με τις μηδενιστικές απόψεις», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας πως τα προβλήματα του κόμματος είναι αντιμετωπίσιμα. 

Επεσήμανε ταυτόχρονα το πρόβλημα διαφορετικών αντιλήψεων στο εσωτερικό και διαφορετικών «εκφωνήσεων» από στελέχη, που προξενεί σημαντικά επικοινωνιακά προβλήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος σημείωσε  την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ επισήμανε ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει το Αιγαίο και τη Θράκη να γίνουν η νέα Κύπρος. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του, δήλωσε ευτυχής επειδή πολλά στοιχεία του πρόσφατου κειμένου τους έχουν ενσωματωθεί στην εισήγηση της Γραμματείας προς την ΚΕ. Αναφέρθηκε και αυτός στο πρόβλημα της ύπαρξης πολλών γραμμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να τα λέμε όλα την ίδια στιγμή». 

Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, είπε ότι «χωρίς ατζέντα γαι αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και κοινωνικού κράτους, δεν μπορείς να βγεις από το μνημόνιο και τα μεσαία στρώματα δεν θα έχουν αναφορές χωρίς αυτήν την ατζέντα». 

Διαχωρίζει τη θέση της η Αριστερή Πλατφόρμα

Εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Αλέκος Καλύβης εξέφρασε επιφυλάξεις για τα ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι στο θέμα της αποτροπής της προεδρικής πλειοψηφίας, δεν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συμμαχίες, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανε και που θα του δημιουργήσουν δεσμεύσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τροπολογίες τόσο για τις συμμαχίες, όσο και για τη λειτουργία του κόμματος.

Ειδικότερα, η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει για ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που θα επεκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

Σχετικά με την Κεντροαριστερά, τονίζεται ότι «υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας και είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στη χώρα».

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζητεί ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην στρογγυλέψει τις θέσεις του προς την κατεύθυνση του κέντρου.

Σχετικά με το θέμα της εσωκομματικής λειτουργίας ασκείται κριτική τονίζοντας ότι τα προβλήματα ανακύπτουν από την ύπαρξη πολλές φορές ενός αμφίσημου λόγου από τον παραγοντισμό, τις ιδιοτελείς πρακτικές και την αυτονόμηση στελεχών, ενώ γίνεται λόγος για κέντρα μη νομιμοποιημένα πολιτικά και καταστατικά μέσα στο κόμμα.


σχετικα αρθρα