Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ- ΠΑΣΟΚ να απαριθμεί 152 έδρες από 162 που είχε μετά τις εκλογές του 2012 το σταυρόλεξο που ακούει στο όνομα εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται γερούς λύτες. 

Με το ρευστό πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε στους κόλπους των μικρών κομμάτων ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έπειτα από τις ευρωεκλογές και τα χαμηλά ποσοστά τους κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν οι επιπλέον 28 έδρες που χρειάζεται η κυβέρνηση για να εκλέξει πρόεδρος τη Δημοκρατίας θα βρεθούν και μάλιστα εύκολα. 

Η μάχη φαίνεται πως θα κριθεί σε ελάχιστες ψήφους- ακόμα και μια- για το λόγο αυτό άλλωστε αναζητάται το  πρόσωπο που θα μπορέσει να συσπειρώσει δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, πρόσωπο που δεν αποκλείεται να αποτελέσει και μεγάλη έκπληξη. 

Αν λάβει κανείς ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για Πρόεδρο ακόμα και αν πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από την Αριστερά αλλά και τους ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΧΑ που έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τότε τα κουκιά βγαίνουν μετρημένα, καθώς ΣΥΡΙΖΑ με τους υπόλοιπους τρεις διαθέτουν 112 βουλευτές. 

Όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι αποτελούν μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Συνολικά είναι 23 και οι αποφάσεις τους, οι συμμαχίες, τα παζάρια μέχρι και την τελευταία στιγμή θα κρίνουν το αποτέλεσμα. 

Από τους 23 βουλευτές τέσσερις έχουν φύγει από τη ΝΔ και έξι από το ΠΑΣΟΚ, επτά από του ΑΝΕΛ και τέσσερις από τη ΔΗΜΑΡ ενώ δύο από τη Χρυσή Αυγή

Κάποιοι πάντως εκτιμούν πως  κατά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με δεδομένο ότι πρόκειται και για μυστική ψηφοφορία δεν
δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις που θα προέρχονται από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες φαινομενικά συμπαγείας όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατανομή των εδρών στη Βουλή σήμερα και το 2012 

Κόμμα                    2014     2012

ΝΔ                           125      129
ΣΥΡΙΖΑ                    71         71
ΠΑΣΟΚ                    27         33 
ΑΝΕΛ                      13          20  
ΧΑ                           16          18
ΔΗΜΑΡ                  13          17
ΚΚΕ                        12          12
Ανεξάρτητοι            17            -