Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη  

Μπορεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να ενέκρινε κατα πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα και να απέρριψε την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο η εικόνα από τη διήμερη συνεδρίαση μόνο συμφωνία δεν ενέπνευσε.  

Κριτική, αιχμές και αντεγκλήσεις κυριάρχησαν... και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιχείρησε να βάλει τέλος με τη φράση «Τέρμα η πλάκα», ωστόσο το μήνυμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει θολό.  

Όλες οι τάσεις- προεδρική και Λαφαζανική- ξορκίζουν την κεντροαριστερά όμως δεν ξεκαθαρίζουν τη στρατηγική των συμμαχιών. Θα είναι με ξεκάθαρες αντιμνημονιακές δυνάμεις- ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ- όπως είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλια του το Σάββατο και αν ναι αυτό σημαίνει συμπόρευση στον αντιευρωπαϊκό δρόμο της δραχμής; 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του πριν από τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα, να προσπεράσει τα εσωκομματικά και να φέρει στο προσκήνιο τα υποβρύχια και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Έθεσε την Κ.Ε. ενώπιον δύο διλημμάτων ζητώντας από το κόμμα να αποφασίσει, αν θα περιμένει την κυβέρνηση «να σαπίσει» ή θα επιδιώξει την πρόκληση εκλογών αποτρέποντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με οξύτητα σε υπαινιγμούς και ψιθύρους ότι ο ίδιος αποσκοπεί στην ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας τις συλλογικές αποφάσεις, αλλά και την πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν αναδειχθεί στην κυβέρνηση θα προκαλέσει συγκρούσεις και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθώ να λένε ότι το σχέδιο είναι να πάμε σε νέες Βάρκιζες». 

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και πρόσθεσε ότι η αποτροπή εκλογής Προέδρου είναι σημαντική απόφαση που δεν μπορεί να γίνει σε κεντρικό και θεσμικό επίπεδο κορυφής, αλλά στη βάση πρωτοβουλιών, πολιτικών και κινηματικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από τη βουλή και στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συλλογή υπογραφών για το θέμα των υποβρυχίων είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε βουλευτές άλλων κομμάτων για συνεργασία σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η αριθμητική έχει τη σημασία της, παραπέμποντας προφανώς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Κυρίαρχο σημείο τριβής κατά τις εργασίες της Κ.Ε. ήταν η επιλογή που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική συμμαχιών, αν δηλαδή θα επιδιώξει συνεργασία με βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητους με στόχο να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου και να προκληθούν εκλογές, ή θα αποφευχθούν συμμαχίες με πρόσωπα που έχουν στηρίξει τα Μνημόνια με στόχο να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αποφασιστικά στο κοινωνικό πεδίο για μια άλλου τύπου συμμαχία, με κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης πάντως, «τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις» αναφορά που παραπέμπει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «η προοδευτική αλλαγή στη χώρα δεν θα προέλθει από ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυρίως στη βάση με τη συγκρότηση και ενεργοποίηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».