Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Όλα όσα δεν είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είπε με ένα άρθρο 600 λέξεων στην Εφημερίδα των Συντακτών. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με όλους του πολιτικούς χώρους, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις ενδεχόμενων συμμαχιών και δεν απέκλεισε κανέναν από το μεγάλο κάλεσμα. Απέφυγε τον όρο κεντροαριστερά και έκανε λόγο για μια εύρεια ενότητα αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την ανατροπή των Μνημονίων. Επί της ουσίας αφόρισε τις κομματικές συμμαχίες και έθεσε τις βάσεις για συμμαχίες που θα αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες από όλους τους χώρους. 
 
Στο άρθρο του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα στο ΚΚΕ για το οποίο γράφει πως «παρά τις διαφορές μας συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου», στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την οποία όπως λέει «αυτά που μας συνδέουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν»,αλλά και στους Οικολόγους Πράσινους.
 
Ο κ. Τσίπρας έδωσε και το περίγραμμα όλων των δυνητικά συνεργαζόμενων δυνάμεων: «όλες οι δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ειλικρινή και καθαρή συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας».
 
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζοντας πως «αναμένουν να αποφασίσουν συλλογικά αν εγκαταλείπουν τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σ' ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και τις βάσεις της συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις με συγκεκριμένους στόχους:
 
  Η απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας, που διαλύει την εργασία και τη μεσαία τάξη.
· Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
· Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
· Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού  συστήματος.
· Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.
· Η αναδιανομή του εισοδήματος.
· Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
· Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
· Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.