current views are: 1

23 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση10:25

Δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κατάσταση στην Αθήνα

Σφοδρό κύμα πιέσεων, αυτή τη φορά για τα περίφημα προαπαιτούμενα, απειλεί την Ελλάδα και αφήνει στην άκρη κάθε έννοια «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Σφοδρό κύμα πιέσεων, αυτή τη φορά για τα περίφημα προαπαιτούμενα, απειλεί την Ελλάδα και αφήνει στην άκρη κάθε έννοια «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Σφοδρό κύμα πιέσεων, αυτή τη φορά για τα περίφημα προαπαιτούμενα, απειλεί την Ελλάδα και αφήνει στην άκρη κάθε έννοια «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Παράλληλα αυτή η κατάσταση δοκιμάζει τα όρια της κυβερνητικής συνοχής, την ώρα που οι πιστωτές εξαρτούν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος το προσεχές φθινόπωρο από την τήρηση των προαπαιτούμενων. 

Η ελληνική πολιτική ελίτ θα βρίσκεται και πάλι υπό το καθεστώς των εκβιασμών των πιστωτών που δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και οι απειλές τους δεν είναι προσχηματικές. 

Προφανώς και στην παρούσα χρονική περίοδο δεν απειλούν την Ελλάδα με «ξαφνικό θάνατο» -αυτό έχει τελειώσει και κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δεν υπάρχει- αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι όλα ρόδινα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης του χρέους. 

Πολλοί εκ των παρατηρητών της κατάστασης που διαμορφώνεται, όπως οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει την τελευταία ευκαιρία να διαπραγματευθεί μια καλή λύση και να αποτρέψει τη βύθιση της οικονομίας της σε περαιτέρω ύφεση. 

Η κυβέρνηση επείγεται για την επόμενη δόση, οι αγορές είναι διστακτικές και οι βουλευτές καραδοκούν, απειλώντας να μην ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα. 

Η υπόθεση έχει άρωμα θρίλερ από το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν σε Μαξίμου και αντιπροεδρία ήλπιζαν σε μια ομαλή πτήση αλλά πέφτανε σε αναταράξεις. 

Στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης ξέρουν ότι η προεκλογική ανοχή που δόθηκε από την τρόικα δεν υπάρχει πλέον, ενώ υψηλόβαθμοι κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν σε συνομιλητές τους, τον προβληματισμό του ότι στην Ελλάδα επικρατούν ξανά προεκλογικές συνθήκες και φοβούνται τα προεκλογικά ταξίματα και τις κινήσεις με το βλέμμα στις κάλπες. 

Υπό τη σκιά των προβλέψεων ότι το ΔΝΤ προετοιμάζει την αποχώρησή του από την Ευρώπη, οπότε επείγεται να κλείσει εγκαίρως όλες τις εκκρεμότητες και ιδίως αυτές που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το ταμείο θα επιχειρήσει να δέσει το πολιτικό σύστημα με τέτοια μέτρα που να ισοδυναμούν με τρίτο Μνημόνιο. 

Εδώ και εβδομάδες υπάρχει δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα και την παράλυση της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας φοβούνται ότι ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για το χρέος οι πιστωτές δεν θα μείνουν μόνο στα προαπαιτούμενα, αλλά θα βάλουν και νέα ζητήματα. 

Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι πως θα ξεπεράσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον σκόπελο των προαπαιτούμενων. Ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα είναι σε εξέλιξη και ένα άλλο επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των επιτελείων των δύο κομμάτων και των βουλευτών. Μπορεί ο φόβος της καταψήφισης να μην υπάρχει στα θερινά, όσο στην Ολομέλεια, διότι μπορεί ο επίδοξος αντάρτης βουλευτής να αντικατασταθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα.


σχετικα αρθρα