Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Όσο χρονικό διάστημα (αυτό το Σαββατοκύριακο) ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε για τις συμμαχίες, υπήρχαν μάτια και αυτιά ανοικτά που παρακολουθούσαν το διάλογο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενδεχομένως και με αγωνία. Μάτια και αυτιά, στην Αγίου Κωνσταντίνου και στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο Τσίπρας είπε «δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». Ωστόσο ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητιανέψουμε από τον κατιμά των μνημονιακών», ενώ η πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιχειρήσει ανοίγματα προς το χώρο της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς αλλά να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι της με στόχο τη συρρίκνωσή της. 

Τελικά επικράτησε η άποψη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά το μήνυμα πήγε εκεί που έπρεπε να πάει. Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι οι διαφωνούντες δεν έχουν τη δύναμη να ανακόψουν την πολιτική των συμμαχιών «που θεωρείται απαραίτητη για τις συγκρούσεις με το κατεστημένο που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας τις εκλογές». Προσθέτουν όμως ότι οι ηχηρές διαφωνίες είναι πιθανό- αν όχι βέβαιο, να «κόψουν» από τις μελλοντικές συμμαχίες κάποια πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές του Μνημονίου. 

Στη ΔΗΜΑΡ (λόγου χάρη) που, ψάχνοντας για σανίδα σωτηρίας, πηγαίνει για συνέδριο τον Σεπτέμβριο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν υπάρξει εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο κομματικός μηχανισμός που θα απομείνει, θα απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ουσιαστικά θα σημάνει και το τέλος του Φώτη Κουβέλη από την πρώτη γραμμή της ενεργού πολιτικής, όσο ευγενικά και αν του φερθεί ο Τσίπρας. Κάποια άλλα στελέχη, θα επιβιώσουν χωρίς να αναγκαστούν να… πλένουν σκάλες, όπως λέει ο Ψαριανός. Λίγα όμως. 

Στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να άκουσαν με ικανοποίηση το «δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν», αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως η διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα δεν αφορά το σύνολο του πολιτικού απαράτ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Βενιζέλος είναι ξεγραμμένος από τις συμμαχίες. Πόσοι άλλοι όμως  βρίσκονται στην ίδια κατάσταση έστω και αν δεν το ξέρουν; Ο Λαφαζάνης μιλάει για όλους όσοι πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται σχεδόν όλη η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ! Ο Τσίπρας- λογικά- θα κάνει κάποιο σκόντο. Αλλά μην πάει το μυαλό σας και στο… μπάτε σκύλοι αλέστε…