Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Γενικός Εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ, επισκέφθηκε σήμερα τον Έλληνα ομόλογό του, Χαράλαμπο Αθανασίου, με αφορμή την υπουργική συνάντηση ΕΕ - ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Χόλντερ, δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των χωρών μας έχει αναπτυχθεί μία σχέση που εκτιμούμε ιδιαίτερα. Αυτά δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, αλλά είναι η θέση του Προέδρου Ομπάμα».

Στη συνάντηση κυριάρχησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της υπουργικής συνάντησης, με βασικό ζήτημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου δήλωσε:

«Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή και να επιτύχουν μία συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων, εξασφαλίζοντας και τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τη δημόσια ασφάλεια».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν καμία συμφωνία που θα υποβαθμίζει το επίπεδο συνεργασίας, το οποίο έχει επιτευχθεί μέσω διμερών συμφωνιών με ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφέρθηκε στην ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται και η υπουργική συνάντηση ΕΕ -ΗΠΑ, σημειώνοντας:

«Συγχαίρω την ελληνική Προεδρία για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει. Είχε μπροστά της μία δύσκολη αποστολή, πέτυχε όμως μεγάλη πρόοδο σε σειρά σημαντικών ζητημάτων».

Ακόμη, ο κ. Χόλντερ εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα και προσκάλεσε τον κ. Αθανασίου να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ειδικότερα θέματα του τομέα της Δικαιοσύνης.

«Θεωρούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν ειλικρινή φίλο της χώρας μας. Είμαστε σίγουροι ότι την Τετάρτη θα έχουμε μία γόνιμη συζήτηση, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ -ΗΠΑ σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων» τόνισε ο κ. Αθανασίου αποχαιρετώντας τον Αμερικανό ομόλογό του.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. Ο κ. Αθανασίου προσέφερε αντίγραφο ειδώλου γυναικείας κεφαλής του 3ου αιώνα (Κυκλαδικής τέχνης) που συμβολίζει τη γονιμότητα και την Αναγέννηση και ο κ. Χόλντερ ένα δερμάτινο σημειωματάριο-ημερολόγιο.

Τέλος, τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ντέιβιντ Ντ. Πιρς, όπως και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.