Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το Φθινόπωρο θα κρίνει εν πολλοίς και αν ο Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να λύσει τον γρίφο των 180 βουλευτών.

Για να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός χρειάζονται αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές η κοινοβουλευτική ομάδα των οποίων αριθμεί μέχρι στιγμής 21 άτομα.

Ήδη από το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται οι ομάδες κρούσης που θα προσεγγίσουν αυτούς τους βουλευτές. Όλοι γνωρίζουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επηρεάζει άμεσα το μέλλον τους καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν ότι για να επανεκλεγούν θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποιο κόμμα αλλιώς η εκλογή τους είναι μάλλον αδύνατη. Ουδέποτε άλλωστε ανεξάρτητος βουλευτής εξελέγη στην ελληνική Βουλή χωρίς την στήριξη κάποιου κόμματος.

Η προσέγγιση αυτών των βουλευτών θα γίνει πιο έντονη τους επόμενους μήνες και μάλιστα δεν θα έχει ως στόχο μόνο την θετική ψήφο για την προεδρεία της δημοκρατίας αλλά και την ένταξη όσων βουλευτών το επιθυμούν σε ένα από τα δύο κόμματα.

Βασικό μειονέκτημα και δίλημμα των ανεξάρτητων βουλευτών είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών αποχώρησαν  ή διεγράφησαν από τα κόμματά τους γιατί δεν υποστήριξαν ή δεν ψήφισαν τις διατάξεις του μνημονίου.

Άρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανέλθουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στηρίζουν τις μνημονιακές διατάξεις. 

Γι' αυτό το λόγο και για να υπάρχει αντεπιχείρημα από την πλευρά της συγκυβέρνησης ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει μείωση της φορολογίας από το φθινόπωρο, έχει προαναγγείλει αποκατάσταση των αδικιών και έχει προαναγγείλει ελάφρυνση του προγράμματος για τους ασθενέστερους, όπου αυτό είναι δυνατόν και χωρίς να παρεκκλίνει η χώρα από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτό το επιχείρημα θεωρούν κυβερνητικές πηγές ότι θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές ώστε να ενταχθούν σε μία εκ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων ή τουλάχιστον να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή για την προεδρεία της Δημοκρατίας.