current views are: 2

23 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση18:35

Περάσαμε στην απέναντι όχθη του Έβρου με τους τούρκους… θεατές

Σε χρόνο ρεκόρ πάνοπλα τμήματα της 7ης  Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας επιχείρησαν «βίαιη διάβαση του ποταμού Έβρου»  με γεφυρώματα τόσο για τεθωρακισμένα όσο και για προέλαση μεγάλου αριθμού ανδρών.

Δημοσίευση 18:35’
αρθρο-newpost

Σε χρόνο ρεκόρ πάνοπλα τμήματα της 7ης  Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας επιχείρησαν «βίαιη διάβαση του ποταμού Έβρου»  με γεφυρώματα τόσο για τεθωρακισμένα όσο και για προέλαση μεγάλου αριθμού ανδρών.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε χρόνο ρεκόρ τμήματα της 7ης  Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας επιχείρησαν «βίαιη διάβαση του ποταμού Έβρου»  με γεφυρώματα τόσο για τεθωρακισμένα όσο και για προέλαση μεγάλου αριθμού ανδρών. Οι Τούρκοι ήταν θεατές και παρακολουθούσαν με κάθε μέσο που διαθέτουν την Ελληνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «Εγνατία – 2014». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πλωτών Μέσων Νοτίου Έβρου, του Δ΄ Σώματος Στρατού, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα , ότι η χώρα μας αν και έχει περιορίσει τους εξοπλισμούς ωστόσο διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα να προβεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση αν απαιτηθεί.

Το σημαντικότερο ήταν ότι οι χρόνοι συγκέντρωσης σημαντικών δυνάμεων , αντεπίθεσης, διέλευσης  του ποταμού από τεθωρακισμένα και δημιουργίας προγεφυρώματος ελαχιστοποιήθηκαν. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα της  άψογης οργάνωσης που υπήρξε και  της άριστης εκπαίδευση που απέδειξαν ότι διαθέτουν οι άνδρες  του Ελληνικού Στρατού. Πήρε μπροστά μία «μηχανή» που λειτούργησε όπως έχει σχεδιαστεί ,χωρίς απρόοπτα και να παρουσιαστούν κενά, σχολίαζαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

 Η διαφορά είναι ορατή αν κανείς  δει σχετικό  βίντεο από αντίστοιχη άσκηση που πραγματοποίησαν πριν λίγους μήνες οι Τούρκοι.

Στην «Εγνατία 214», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ ,πραγματοποιήθηκε από το 642 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας  «Σαραντάπορος», αντικείμενο της οποίας ήταν η εκπαίδευση των ασκούμενων τμημάτων στη σχεδίαση, οργάνωση, προπαρασκευή και διεξαγωγή  επιχείρησης βίαιης διάβασης ποταμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης,  έγινε ενημέρωση για τα μέσα και υλικά των Μονάδων Πεζικού και Μηχανικού που χρησιμοποιούνται για τη γεφύρωση ή διαπεραίωση υδάτινων κωλυμάτων.

 Από εξοπλισμούς χρησιμοποιήθηκαν τα άρματα μάχης Λέοπαρντ, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού,  θωρακισμένα οχήματα διαφόρων αποστολών, ταχύπλοα σκάφη, φουσκωτά, μετακινούμενες πλωτές γέφυρες και πολλά άλλα.

Αρχικά συγκεκριμένες  ομάδες στην όχθη  αλλά και  μέσα στο ποτάμι κινούμενες με πλωτά μέσα  εξασφάλισαν  την κάλυψη ώστε να στηθούν  τα γεφυρώματα για τη μετακίνηση δυνάμεων.

Την άσκηση παρακολούθησε ο διοικητής του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Χαλκίδης καθώς και οι Διοικητές των XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας καθώς και των Ταξιαρχιών της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.


σχετικα αρθρα