Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Ως «πρότυπο» συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μέσω της δημιουργίας και ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ». 

Το ΠΑΣΟΚ, αφού έκανε τον επικοινωνιακό θόρυβο που επιθυμούσε τις προηγούμενες ημέρες, εν τέλει συμφώνησε στο σχέδιο που είχαν διαμορφώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι κ.κ. γ. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου στο Υπουργείου ΠΕΚΑ. Το σχέδιο, που υπακούει πλήρως τόσο στις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας για απελευθέρωση της αγοράς όσο και στις συμφωνίες με την τρόικα για τον τρόπο και το χρόνο αυτής της απελευθέρωσης, δεν μεταβάλλει την ουσία του σχεδίου αλλά έρχεται να διευκρινίσει πτυχές του, προκειμένου αυτό να περάσει χωρίς ενστάσεις από τη Βουλή και, ταυτόχρονα, να αμβλυνθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις των συνδικάτων. 

Στο προσωπικό της σημερινής ΔΕΗ που θα βρεθεί στη νέα εταιρεία προσφέρεται πλήρες διάδοχο σχήμα (δηλαδή ο μισθός και το ασφαλιστικό καθεστώς που είχαν) και επιπλέον δέσμευση μη απόλυσης επί 5ετία! Επίσης, διατηρείται για τη νέα εταιρεία το καθεστώς προτίμησης εργαζομένων από περιοχές που γειτνιάζουν με εγκαταστάσεις της, ειδικά τα ορυχεία, ενώ θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη ότι οι υδάτινοι πόροι θα διατίθενται, όπως και σήμερα, στους καλλιεργητές. 

Αυτή είναι η δέσμη μέτρων που έχει ως αποδέκτες τους εργαζομένους και τις κοινωνίες που σχετίζονται άμεσα με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Ως προς την... ευρύτερη κοινή γνώμη, θα επιδιωχθεί να καταστεί σαφές ότι στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και άρα η μείωση των τιμών, ότι ο διαγωνισμός θα γίνει από τη μητρική ΔΕΗ και τα έσοδα θα καταλήξουν στα ταμεία της (σ.σ. ή στα ελλείμματά της) και πάντως όχι στο χρέος της χώρας και ότι θα προτιμηθεί ο επενδυτής που θα δώσει μεν ένα εύλογο τίμημα αλλά, ταυτόχρονα, θα καταθέσει και συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων για τη νέα επιχείρηση. 

Η χθεσινή κατάληξη της «διαπραγμάτευσης» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία διαχειρίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, έρχεται να καταδείξει την προσπάθεια που καταβάλλουν τα δύο κόμματα, και κυρίως οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, να κινηθούν συγκροτημένα και χωρίς ενστάσεις προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Ταυτόχρονα, δείχνει την, όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη και των δύο πλευρών, «κατανόηση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία εκφράζεται με την... ανοχή σε κορώνες εκατέρωθεν. Άλλωστε, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι το χειρότερο που θα μπορούσε, αυτή τη στιγμή, να συμβεί στην κυβέρνηση θα ήταν να... καταρρεύσει λόγω εσωτερικών εντάσεων και αμφισβητήσεων. 

Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή διαχείριση συνιστά το πρότυπο πάνω στο οποίο θα κινηθούν εφεξής οι δύο πλευρές. Εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, η χθεσινή συμφωνία μοιάζει να ξεκλειδώνει το ένα από τα μεγάλα μέτωπα που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει την κρησάρα της τρόικας και να εισπράξει τα δύο δισ. ευρώ των δόσεων που εκκρεμούν. 

'Έτερο μείζον ζήτημα αποτελεί το εγγυημένο ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς, τη μείωση του οποίου στο 15%, από 19% σήμερα, επιθυμεί η τρόικα. Η νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας, υπό το Μάκη Βορίδη, επιδιώκει έναν συμβιβασμό τόσο με τους συνδικαλιστές του φαρμακευτικού κλάδου, οι οποίο τιμώρησαν την κυβέρνηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όσο και με την τρόικα. Στόχος είναι αντί του 15%, το ποσοστό κέρδους να φτάσει στο 17%, κάτι όμως που αυτή την ώρα δεν μοιάζει να αποδέχεται καμία από τις δύο πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εν αντιθέσει με το σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, το ζήτημα του κέρδους των φαρμακοποιών εντάσσεται στη λίστα των δράσεων (σ.σ. το άλλο είναι το σχέδιο νόμου για το χωροταξικό που έρχεται με μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή) που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση εντός Ιουνίου. 

TAGS