Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Ένα στόχο έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας στο κεφάλι του και είναι αποφασισμένος να τον πετύχει: να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παίρνει πάνω του την υπόθεση συμμαχίες να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να κλείνει τα αυτιά του στις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.  

Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και την επικύρωση των θέσεων Τσίπρα και απόρριψη της τροπολογίας Λαφαζάνη δύο κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τις λεπτές γραμμές ισορροπίας μέσα στο κόμμα.  

Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών προσδιόρισε το ποιους «χωράει» ο νέος συνασπισμός εξουσίας. Πέρα από τις ξεκάθαρες «αριστερές» δυνάμεις (ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,Οικολόγους), περιέγραψε ως εξής των πιθανό «σύμμαχο» στον δρόμο για την εξουσία. « Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». 

Μίλησε ανοιχτά και για τη ΔΗΜΑΡ θέτοντας τον όρο να ξεκαθαρίσουν το στίγμα τους αντιμνημονιακό ή όχι.  

Από την άλλη πλευρά η Αριστερή Πλατφόρμα με ένα άρθρο του Νίκου Νικηφόρου στο iskra,gr (που δημοσιεύτηκε αρκετές ώρες μετά το άρθρο Τσίπρα), επιχειρεί να διώξει από πάνω της την «πετριά» που οδηγεί σε απομόνωση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το ξεκαθάρισμα που επιχειρεί βρίσκει πάνω στις προεδρικές θέσεις καθώς αναφέρει πως ναι μεν δεν αποκλείει συμμαχίες με χώρους πέρα από την Αριστερά ωστόσο διευκρινίζει πως στις συνεργασίες αυτές δεν χωράει η ΔΗΜΑΡ.  

«Η Αριστερή Πλατφόρμα αποκλείει κάθε συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές, με δυνάμεις και πρόσωπα ακόμα που ψήφισαν στη Βουλή τα Μνημόνια είτε τα εφάρμοσαν από θέσεις διακριτής ευθύνης», αναφέρει το άρθρο και στέλνει το μήνυμα πως δεν είναι έτοιμη να χαρίσει «συγχωροχάρτια» και  «λευκά» πολιτικά μητρώα.