Την άποψη ότι «ο Φώτης Κουβέλης έχει καλύτερο ρόλο να παίξει από το να διαχειριστεί το 1% προσπαθώντας να σώσει τα μη σωζόμενα» εκφράζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθηγητής Γιάννης Πανούσης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Πανούσης τονίζει ότι «αν πράγματι ο χώρος του λεγόμενου Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή της Κεντροαριστεράς, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να συγκροτηθεί σε ένα μόρφωμα, νομίζω ότι ο κ. Κουβέλης θα ήταν ο ιδανικότερος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Θα ήταν κοινά αποδεκτός από τα επιμέρους συστήματα της Κεντροαριστεράς».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα ήταν λάθος και για την ιστορία του κ. Κουβέλη να φθαρεί σε ένα συνέδριο, που θα υπάρχουν συγκρούσεις διαμελισμού ή τεμαχισμού ή διαχωρισμού του 1%»

Ο κ. Πανούσης χαρακτηρίζει «ευφυή και αναγκαία» την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών. «Το μομέντουμ της ιστορίας, το κύμα -ας το πούμε έτσι- το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να το χάσει, κατά τη γνώμη μου, γιατί όπως χειρίζεται το μομέντουμ της ιστορίας, μπορεί και να το χάσει. Αλλά η τάση θα είναι προς τα εκεί. Αν θέλεις να κυβερνήσεις και να μην παραμείνεις ένα ισχυρό κόμμα της διαμαρτυρίας και της καταγγελίας, πρέπει να ανοιχτείς. Αλλά αυτό που με ανησύχησε σχετικά, είναι ότι ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτών που είπαν "όχι", δηλαδή 60 από τα μέλη είπαν "όχι", μόνο ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Σχετικά με τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και ποιοι θα μπορούσαν να μετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «υπάρχει κατ΄αρχήν ένας μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων και κινημάτων που βρίσκονται στο πλάι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υπάρχει ένα άλλο ποσοστό που κινείται αμήχανα ανάμεσα στην Ελιά, το Ποτάμι κ.λπ.. Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με ένα κοινό πρόγραμμα, με έναν ηγέτη και να συμφωνήσουν για τη διαμόρφωση ενός χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Οι αποφάσεις της ΚΕ λένε ότι "ανοιγόμαστε σε έναν διάλογο και το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν διάλογο". Το Ποτάμι, για παράδειγμα, δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει. Δεν ασχολείται με κόμματα, αλλά με πρόσωπα μέσα στα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι σφηνωμένο στην ιστορία της συγκυβέρνησης, έχει προβλήματα, αλλά υπάρχουν πολλοί βουλευτές που θέλουν να απαγκιστρωθούν από αυτό και ζητάνε αυτή τη λύση... Προφανώς και πρέπει να μιλάς με οποιονδήποτε. Η ΔΗΜΑΡ δεν μιλούσε με κανέναν και κατέβηκε μόνη της και το πλήρωσε. Βεβαίως, θα μιλήσεις και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και με τους 58 και με την Ελιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ».