current views are: 4

24 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:18

Η «αριστερή στροφή» του Μηλιού και το γυαλί που ράγισε

Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε τις τελευταίες μέρες η «αριστερή στροφή» του Γιάννη Μηλιού που μέχρι πρότινος χρεωνόταν στη «δεξιά τάση» των προεδρικών.

Δημοσίευση 15:18’
αρθρο-newpost

Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε τις τελευταίες μέρες η «αριστερή στροφή» του Γιάννη Μηλιού που μέχρι πρότινος χρεωνόταν στη «δεξιά τάση» των προεδρικών.

Γράφει ο Πάνος Σιδέρης
 
Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε τις τελευταίες μέρες η «αριστερή στροφή» του Γιάννη Μηλιού που μέχρι πρότινος χρεωνόταν στη «δεξιά τάση» των προεδρικών.

Η αρθρογραφία και οι δηλώσεις του μετά τις ευρωεκλογές, όμως, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ότι όχι μόνο κάνει κριτική από αριστερά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά βγαίνει και από αριστερά στη λεγόμενη αριστερή τάση των προεδρικών που τον κατηγορούσε ως συντηρητικό.

Αυτή τη φορά όμως οι «αριστεροί» που διαμαρτύρονταν (με το κείμενο των 53), υποχώρησαν ατάκτως (όπως είχαν προβλέψει εγκαίρως οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα) και ψήφισαν την εισήγηση του προέδρου, ενώ ο Μηλιός δεν την ψήφισε, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα: «Σύντροφοι, πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας «γιατί θέλουμε να πάρουμε την εξουσία». Η εξουσία ως αυτοσκοπός είναι αυτονόητη για τα αστικά κόμματα, όχι όμως για την Αριστερά» είπε στην ομιλία του στην Κ.Ε με σαφείς αιχμές προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος μάλιστα σε αυτούς που κατά τον πρόεδρο θα συγκροτήσουν την «πλατιά συμμαχία» είπε: «Αντί να μας ζητούν να προσχωρήσουν στο Πρόγραμμά μας, αντί να κάνουν «έμπρακτη αυτοκριτική» για τα όσα δεινά έχουν επιφέρει στο λαό, με τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που στήριξαν, θα επαιτούμε εμείς! Και από ποιους; Από εκείνους που παρά την πολιτική παρακμή τους δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τη μνημονιακή πολιτική τους θέση. Ε, όχι σύντροφοι και συντρόφισσες! Εμείς δεν θα ζητιανέψουμε από τον κατιμά των μνημονιακών» είπε-μεταξύ άλλων επικρίσεων ο Γ. Μηλιός και υπερασπίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει την αυτοδυναμία.

Η στάση που έχει υιοθετήσει ο Γ. Μηλιός τελευταία, έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που την ερμηνεύει ως επιστροφή στις (πιο) αριστερές ρίζες του που φαινόταν να είχε εγκαταλείψει.  Άλλοι, και κυρίως στην «προεδρική φρουρά», υποστηρίζουν ότι η αριστερή στροφή υποκρύπτει προσωπική πικρία, κυρίως επειδή δεν εξελέγη ευρωβουλευτής και πιστεύει –λένε- ότι δεν τον στήριξε αρκετά το κόμμα. Στην Κουμουνδούρου φυσικά υποστηρίζουν ότι τον στήριξαν τα μάλα και ότι είναι λάθος το συμπέρασμα αυτό.

Στέλεχος της μειοψηφίας σχολίαζε ότι ο Μηλιός αφού πρώτα προσέφερε ιδεολογική στήριξη στην ηγεσία για τη (δεξιά) παρέκκλιση από τις θέσεις του συνεδρίου, τώρα τους κατηγορεί ότι παρεκκλίνουν, ενώ συνεχίζουν το δρόμο που εκείνος χάραξε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικευμένη πλέον η εικόνα του «όλοι εναντίον όλων» και αυτό που παρατηρεί κάθε καλόπιστος παρατηρητής στο εσωτερικό του κόμματος, είναι ότι οι προσωπικές σχέσεις έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα.

Οι κακοπροαίρετοι παρατηρητές πάντως, επισημαίνουν ότι η περισσότερη κριτική διατυπώνεται από στελέχη τα οποία είτε είναι επαγγελματικά είτε έχουν εξαρτημένη σχέση από την Κουμουνδούρου ή τα κομματικά ΜΜΕ της από τα οποία αμείβονται. Για αυτό το λόγο, σημειώνουν, και η κριτική τους έχει πάντα ένα όριο,  το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ.

Οι προεδρικοί ωστόσο  έχουν απώλειες και στην Κ.Ε και στο κόμμα συνολικά, καθώς σημειώνονται πολλές αποστασιοποιήσεις τελευταία με τάση να αυξηθούν.


σχετικα αρθρα