Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να φθείρει την κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι το φθινόπωρο μπορεί να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.  

Ο σχεδιασμός προβλέπει εκδηλώσεις και περιοδείες για την αποδόμηση όλων των νομοσχεδίων που θα εισαχθούν στα θερινά τμήματα της Βουλής, αρχής γενομένης από αύριο (Πέμπτη) με την εκδήλωση- πρόσκληση για τη συγκρότηση ενός «παλλαϊκού μετώπου για την αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». 

Όμως, η «θερινή έφοδος» του ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει και στο κτίσιμο των συνεργασιών που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.   

Όπως εξελίχθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ, οι συνεργασίες θα αποτελέσουν ακανθώδες ζήτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αντίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας στη συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν ευθύνες στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και πολύ περισσότερο στη ψήφιση και εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών» συγκέντρωσε 59 ψήφους και, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα. Κάθε συνεργασία πλέον, θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, με βάση τα προσωπικά στοιχεία του καθενός βουλευτή για να αποφευχθούν «ατυχήματα» τύπου Οδ. Βουδούρη. 

Στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι στα θερινά τμήματα θα διευρύνει την επιρροή του και -χωρίς να ονοματίζονται, φωτογραφίζονται οι ανεξάρτητοι Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη.  

Ο Παραστατίδης δεν ψήφισε το Μνημόνιο 2 και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ. Ο Μπόλαρης διεγράφη τον Οκτώβριο του 2012, αφού είχε ψηφίσει τα Μνημόνια, τα οποία είχε υπερψηφίσει (μετά πάθους) και η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία διεγράφη το Νοέμβριο του 2013, όταν ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας  του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μουτσινάς, τέλος, διεγράφη από τη ΔΗΜΑΡ (μαζί με τον Οδ. Βουδούρη) τον Ιανουάριο του 2013. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται περί διαφορετικών περιπτώσεων. Αν μάλιστα τηρηθεί ο «κανόνας Λαφαζάνη» ουδείς πληροί τις προϋποθέσεις. Φαίνεται όμως ότι δεν θα τηρηθεί.  

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε «τολμήστε να φέρετε τη Μαριλίζα και τη Μιλένα και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι», η  περίπτωση που αναμένεται να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, είναι αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη. Η πρώην υφυπουργός υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Γ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε εντονότατη κριτική για τις χλιδάτες- έως και προκλητικές ενδυματολογικές επιλογές της. Μπροστά της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία… τρώει πόρτα αν και παραιτήθηκε από υπουργός και δεν ψήφισε το Μνημόνιο 2, μοιάζει από κάθε περίπτωση με… Κνίτισα της δεκαετίας του ΄70…