Με ψήφους 10 υπέρ, 7 κατά και ένα «παρών» εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διορισμός του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σημαντική πορεία της οικονομίας, έκανε λόγο για ένα θαύμα που πέτυχε η χώρα, ενώ επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι.

«Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πλησιάζει σε σημείο μεταστροφής του δυσμενούς κλίματος, μπαίνοντας πια σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αν διορθώσουμε και τα ελλείμματα τότε η χώρα θα κάνει το θαύμα. Κανένα μέλος του ΟΟΣΑ δεν έχει πετύχει κυκλικά διορθωμένο έλλειμμα κατά 21%. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Και πρόσθεσε: 

«Από την εμπειρία μου λέω ότι μακροοικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη πάνε μαζί, χέρι- χέρι. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και επιτρέπει αισιόδοξη πρόβλεψη. Υπάρχουν βέβαια και οι κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Πρέπει, αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη, να φυλά τις Θερμοπύλες, είναι ανάγκη να συνεχιστούν η εφαρμογή του προγράμματος και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν ίσως και με ταχύτερο ρυθμό».

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε ακόμα για ενθαρρυντικές ενδείξεις για την απασχόληση, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους και κυρίως στους νέους, η ανεργία αναμένεται σταδιακά να αποκλιμακωθεί. 

Παράλληλα, προέβλεψε σταδιακή επάνοδο ανάκαμψης εντός του έτους στις εξαγωγές αγαθών, ενώ σημείωσε ότι στις εξαγωγές υπηρεσιών οι ενδείξεις είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές, με τα έσοδα στον τουριστικό τομέα να εμφανίζουν αύξηση κατά 28%. Μίλησε επίσης για εφικτή ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Ταυτόχρονα ο νέος διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως οι ζημίες που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2014 φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ και προκλήθηκαν κυρίως από το ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Στουρνάρας:

  • Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5%, έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.
  • Συνολικά, το ύψος των κόκκινων δανείων έφθασε στα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ, στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια.

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας, είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.

Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν βλέπει τον νέο ρόλο τού κεντρικού τραπεζίτη ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού, η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν «θα είμαι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων».

Κληθείς λίγο αργότερα από τους δημοσιογράφους, να σχολιάσει τη στάση τού ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του ως νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αναγνωρίζω την ήπια κριτική που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί του. Ως υπουργός είχαμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική. Τώρα έχω άλλη ιδιότητα. Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας η δουλειά μου είναι η νομισματική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα».

Χαρδούβελης: Κρίσιμη η συμβολή Στουρνάρα στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έπλεξε ιδιαίτερα το εγκώμιο του Γιάννη Στουρνάρα, αναγνωρίζοντάς του σημαντική και καθοριστική συμβολή ως υπουργού Οικονομικών στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και στην επιτυχημένη έξοδό της στις διεθνείς αγορές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι και από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει στην προσπάθεια της χώρας που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.