Την εκτίμηση του στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου εξέφρασε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρένας Δούρου για την ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας, εξήρε τη συνολική προσφορά και το ήθος του κ. Γλέζου και τονίζοντας την ετοιμότητα του να αναλάβει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά την κριτική για την ηλικία του.

«Με ρώτησε ένας δημοσιογράφος: Πώς θα πάει στις Βρυξέλλες, που έχει πρόβλημα να ταξιδεύσει με αεροπλάνο. Τους απάντησα είναι ικανός να πάει και με ποδήλατο. Αλλά είναι βέβαιο ότι τίποτα δε θα τον εμποδίσει να το καταφέρει», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην προσπάθεια του κ. Γλέζου για της γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας πως η διεκδίκησή τους δεν είναι «οικονομικό ζήτημα», αλλά «ζήτημα αξιοπρέπειας».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχεδόν 449.000 ψήφους που έλαβε ο κ. Γλέζος, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους έλληνες υποψήφιους ευρωβουλευτές, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν αριθμό «πρωτοφανή για τα ελληνικά εκλογικά δεδομένα».

«Ο Γλέζος είναι ένα ζωντανό σύμβολο, παρόλο που δεν του αρέσει να το ακούει», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε ότι «το σημαντικό είναι ότι δε λειτούργησε ποτέ έτσι, ούτε επαναπαύτηκε μέσα στα όρια των συμβολισμών που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτόν», αλλά συνέχισε την πορεία του «παρεμβαίνοντας διαρκώς στα πράγματα, με το πείσμα, την μαχητικότητα και την αγνότητα που τον διακρίνουν».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος, «ο οποίος συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αντί να επιλέξει μια διαρκή τιμητική παρουσία στην Ελληνική Βουλή, πήγε και έγινε κοινοτάρχης στο χωριό του. Και στη μέση της θητείας του, παρέδωσε το αξίωμα του κοινοτάρχη σε άλλον, και ο ίδιος παρέμεινε ενεργό μέλος του κοινοτικού συμβουλίου» και συμπλήρωσε «να το πούμε στα ίσα. Με τα δεδομένα πολιτικής συμπεριφοράς στα οποία είμαστε σήμερα συνηθισμένοι, αυτό είναι κάτι σχεδόν αδιανόητο. Ακόμα και για την Αριστερά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δύο πράγματα διατρέχουν κάθε σημείο της αφήγησης του βιβλίου: «το ένα είναι η εκπληκτική αμεσότητα του Μανώλη, ο απλός τρόπος με τον οποίο διατυπώνει την σκέψη του για οτιδήποτε. Το άλλο είναι το πόσο εφηβικά ανήσυχο είναι το μυαλό του και η σκέψη του. Σε πόσα πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να αναφέρεται: Από τον Όμηρο μέχρι τη διαχείριση υδάτινων πόρων, και από την γλωσσολογία μέχρι τον σοσιαλισμό με δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την προσήλωσή του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Όπως σημείωσε «μια προσήλωση που φανερώνει τον πατριωτισμό του, που είναι γερά δεμένος μέσα του με τον διεθνισμό. Αυτή η προσήλωση διακρίνεται σε κάθε σημείο της αφήγησής του. Και καλύπτει από τα θέματα της ανάπτυξης, μέχρι τα ζητήματα δημοκρατίας και εθνικής αξιοπρέπειας. Αν η Αριστερά βασανίζεται δεκαετίες από το δίλημμα πατριωτισμός ή διεθνισμός, δεν χρειάζεται να χαλάει τον χρόνο της σε ατελείωτες συζητήσεις. Αρκεί να κοιτάξει τον Μανώλη Γλέζο για να συνειδητοποιήσει ότι τα δύο αυτά πράγματα συνδέονται διαλεκτικά, αρκεί να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και την ταυτότητά σου. Σε αυτό το πεδίο πρέπει να εντάξουμε και τον αγώνα του Μανώλη για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, ούτε σχετίζεται με την κρίση και τους σημερινούς συσχετισμούς. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Και αυτό αποτυπώνεται εξαιρετικά και στον τίτλο του βιβλίου του: «Και ένα μάρκο να ήταν..».

Στην παρέμβαση της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Μανώλη Γλέζο με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου, σημειώνοντας πως πολλές φόρες η κουβέντα είχε συγκρουσιακό χαρακτήρα, καθώς είναι και οι δυο πεισματάρηδες. Εξάλλου, η κυρία Δούρου σημείωσε πως ο Μανώλης Γλέζος «για μια ακόμη φορά, είναι έτοιμος να ξεκινήσει αύριο το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες. Για να δώσει τον αγώνα για το νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και ηθικά επιβεβλημένο αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις απέναντι στην Ελλάδα».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μανώλης Γλέζος ευχαρίστησε τον πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαρουάν Τουμπάσι και τον πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, Vu Binh, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, καθώς και μια δημοσιογράφο από την Ουκρανία, η οποία είχε έρθει στην Αθήνα, ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα, αλλά έχει καταφέρει να γίνει η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού.