current views are: 1

26 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση04:10

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα για καταβολή των αναδρομικών και στους ένστολους

«Ανάσες» και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Γιώργος Σαμαράς με το γκολ που πέτυχε στην εκπνοή του δραματικού αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. 

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

«Ανάσες» και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Γιώργος Σαμαράς με το γκολ που πέτυχε στην εκπνοή του δραματικού αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

«Ανάσες» και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Γιώργος Σαμαράς με το γκολ που πέτυχε στην εκπνοή του δραματικού αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. 

Το ελληνικό «πειρατικό» συνεχίζει το ταξίδι του στη Βραζιλία και χθες ίσως ήταν η πρώτη ημέρα, μετά από πολύ καιρό, που η κυβέρνηση είδε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να βάφονται στα εθνικά χρώματα και τα δελτία ειδήσεων να αφιερώνουν το μέγιστο μέρος του χρόνου τους στο κατορθώματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. 

Η «ανταρσία» των 5 γαλάζιων βουλευτών για τα αναδρομικά των ένστολων βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα, όπως και οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το χωροταξικό ή τα γεύματα και οι καφέδες μεταξύ «ανταρτών» και «δυσαρεστημένων» (σ.σ. Αρβανιτόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Δαβάκης, Μακρή βρέθηκαν σε κεντρικό εστιατόριο δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση). 

Η καλή πορεία της Εθνικής δεν αποτελεί, προφανώς, φάρμακα δια πάσαν νόσον. Κι αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι η «ανάσα» που έλαβε ήταν σημαντική

Με την ελπίδα ότι η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα συνεχίσει να δίνει χαρές, τουλάχιστον μία ακόμη με την Κόστα Ρίκα την αναμένουν οι περισσότεροι, το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Πολυπαραγοντικό γιατί δεν αφορά μόνον στα προαπαιτούμενα της τρόικας που θα πρέπει να εφαρμοστούν αλλά περιλαμβάνει και τις κινήσεις πολλών βουλευτών που, μετά τον ανασχηματισμό και εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές, επιδιώκουν να κάνουν το κάτι παραπάνω που θα τους εξασφαλίσει διακριτή παρουσία. 

Η κίνηση των «πέντε» για τους ένστολους (Τζαμτζής, Βλαχογιάννης, Σολαδατος, Βογιάτζης, Κυριαζιδης) όχι μόνον εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία πρωτοβουλιών, που αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, αλλά – το «χειρότερο» – ανταποκρίνεται πλήρως στο δημόσιο λόγο της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του κ. Σαμαρά. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι το μισό δισεκατομμύριο που απαιτείται για τα αναδρομικά στους ένστολους και τα περίπου 300 και πλέον εκατομμύρια που γεννώνται ως απαίτηση για τους μισθούς τους σε ετήσια βάση, δεν υπάρχουν! 

Η κυβέρνηση απορρίπτει το σκεπτικό των πέντε για ταυτόχρονη καταβολή των αναδρομικών και στους ένστολους, εξηγώντας ότι η απόφαση για τους δικαστικούς εκδόθηκε στα τέλη του 2013 ενώ αυτή για τους ένστολους δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί. Επιπλέον, σημειώνουν, ότι ενώ το ποσό για τους δικαστικούς έχει ήδη προϋπολογιστεί, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες και της γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας αλλά ότι ακόμη αναζητείται ο τρόπος κάλυψης των χρημάτων, που – σε κάθε περίπτωση – θα δοθούν. 

Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν, προφανώς, και τους υπαινιγμούς ότι σπεύδουν να ικανοποιήσουν τους δικαστές προκειμένου να επηρεάσουν τη στάση τους, υπενθυμίζοντας σειρά αποφάσεων, με πιο πρόσφατες αυτές για τις καθαρίστριες σε πρώτο βαθμό, για τα επιδόματα πανεπιστημιακών και άλλων ή για τη διαιτησία που εκδόθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη.

Συνάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα πώς, παρά τη ραστώνη των θερινών τμημάτων, ο επόμενο μήνας θα είναι έντονος για τη δικομματική κυβέρνηση καθώς, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να διαχειριστεί και ζητήματα εξόχως συγκρουσιακά όπως οι συγχωνεύσεις ταμείων, οι φόροι υπέρ τρίτων, τα δάση, η μικρή ΔΕΗ, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. 

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η δικομματική θα ανταπεξέλθει. Αν ο Γιώργος Σαμαράς και οι υπόλοιποι της Εθνικής σκοράρουν ξανά και προκριθούν, τότε ο άλλος Σαμαράς, ο Αντώνης, θα έχει και μία βοήθεια επιπλέον…


σχετικα αρθρα