Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε μία από τις πιο κρίσιμες Συνοδούς Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης, την πρώτη μετα τις ευρωεκλογές, προεδρεύει ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα και αύριο στο Βέλγιο. Οι 28 ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της επόμενης πενταετίας, με βασικό θέμα την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας, ωστόσο στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί η ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και επικεφαλής κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ενωσης πριν σηκωθούν απο το τραπέζι της Συνόδου θα δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα μαζι με την Γερμανία ήταν οι δύο χώρες που πρότειναν, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΠΓ του ΕΛΚ για να είναι κάποιος υποψήφιος, τον κ. Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Αντώνη Σαμαρά να δίνει μάχη για τη στήριξη του φιλέλληνα πολιτικού απο το Λουξεμβούργο.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον τελικά πάρει το χρίσμα ο κ. Γιουνκέρ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου. Για τους Επιτρόπους απόφαση δεν θα ληφθεί σε αυτη τη φορά και πιθανότατα να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφης για την επόμενη της εκλογής του νέου προεδρου, δηλαδή για τις 16 Ιουλίου.

Η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στην πόλη Ιπρ, στα σύνορα του Βελγιου με τη Γαλλία, με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρονια της πρώτης απο τις πέντε αιματηρές μάχες που έγιναν εκεί κατα τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γίνεται στη σκιά της κοινής πρότασης Γαλλίας - Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η πρόταση που εχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του Βερολίνου, στηρίζεται κυρίως απο τον ιταλό πρωθυπουργο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος φέρεται να μην αμφισβητεί την πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας, ωστόσο ζητά να υπάρχει ευελιξία κατα την εφαρμογή της σε χώρες που βρίσκονται στο μέσο μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ζητούν Ιταλία και Γαλλία, ειναι να μην καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών μελών, οι δαπάνες για αναπτυξιακές επενδύσεις, με την γερμανική πλευρα να απαντά ότι στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχουν εργαλεία για την προώθηση της ανάπτυξης. 

Για το ίδιο θέμα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι καμία χώρα δεν προτείνει την αλλαγή των κανόνων, αλλα όλες συμφωνούν οτι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, προσθέτοντας οτι η Επιτροπή ειναι ευέλικτη και δίνει συχνά παράταση στην διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.

Η ελληνική θέση πάντως είναι γνωστή και εχει εκφραστεί πολλές φορές δημόσια από τον πρωθυπουργό στη λογική οτι οι πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν, αλλα θα πρέπει να ενισχύονται απο οικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει, πάντως τα μεγέθη και τις επιτυχίες του ελληνικού προγράμματος, δήλωνοντας οτι οι οποίες μεταρρυθμίσεις δεν καθυστερούν, αλλα αντιθέτως επισπεύδονται, οπως φαίνεται και απο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα, που θα κατατεθούν στη Βουλή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί στην Αθήνα και με τον επικεφαλής της JP Morgan, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, με τη διαμόρφωση της καμπύλες των ομολόγων.

Η υποψηφιότητα Γιουνκέρ καθώς και τα ζητηματα που έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις του ΕΛΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές συζητήθηκαν στη Σύνοδο του μεγαλύτερου κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου, που διεξήχθη στην πόλη Κόρτριγκ, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφης της Ε.Ε. στην Ιπρ.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, εκτός απο τον έλληνα πρωθυπουργό, ήταν μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μερκελ, ο Πέδρο Κοέλιο, ο Αλεξαντερ Στούμπ, ο Έντα Κένι και οι Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαροζο και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.