Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή. 

Μάλιστα, ο κ.  Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα των ενστόλων θα λυθεί σύντομα με ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικών και μισθολογικές αυξήσεις. Όπως τονίστηκε η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή αφού πρώτα βρεθεί τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr η κυβέρνηση απορρίπτει το σκεπτικό των πέντε για ταυτόχρονη καταβολή των αναδρομικών και στους ένστολους, εξηγώντας ότι η απόφαση για τους δικαστικούς εκδόθηκε στα τέλη του 2013 ενώ αυτή για τους ένστολους δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί. Επιπλέον, σημειώνουν, ότι ενώ το ποσό για τους δικαστικούς έχει ήδη προϋπολογιστεί, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες και της γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας αλλά ότι ακόμη αναζητείται ο τρόπος κάλυψης των χρημάτων, που – σε κάθε περίπτωση – θα δοθούν. 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τί ακριβώς προβλέπεται, ενώ να σημειωθεί ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από την τρόικα. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται, πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι στους τρόπους κάλυψης του κενού περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η διάθεση του υπολοίπου του κοινωνικού μερίσματος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου για τις «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης κσι Εποπτείας (Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) - Δημόσιο Λογιστικό»  διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά για τους δικαστικούς η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την απόφαση του Μισθοδικείου, η οποία είχε εκδοθεί το 2013 και είχε προβλεφθεί η σχετική πίστωση τόσο για τα αναδρομικά τους όσο και για τα μισθολογικά τους στον προϋπολογισμό του 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα ψηφίσει παρών ζητώντας να εφαρμόζονται όλες οι δικαστικές αποφάσεις, όπως είναι εκείνες για τις καθαρίστριες.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει να υπάρξει ταυτόχρονη κίνηση αποκατάστασης και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τα οποία έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση που καθαρογραφείται.

Οι πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν δηλώσει ότι θα καταψήφιζαν την τροπολογία για τους δικαστικούς.