Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η πιο κρίσιμη ψήφος για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανήκει στον... Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αποφασίζοντας τον χρόνο των εκλογών θα καθορίσει και τον αποφασιστικό παράγοντα για τον χρόνο του συνεδρίου και το πρόσωπο με το οποίο το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα θα κατέλθει στις εκλογές. Διαβλέποντας κάλπες στα τέλη του Φθινοπώρου οι δελφίνοι του Ευάγγελου Βενιζέλου θέλουν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να γίνει τον Σεπτέμβριο. Πολύ πριν από το συνέδριο της «Ελιάς» που επιθυμεί ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για την ακρίβεια «θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις και να του βγάλουν το λάδι πριν προλάβει να μαζέψει τις ελιές». Αν όμως ο πρωθυπουργός ανακοινώσει εκλογές για κάποια από τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου, όπως έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Βασικά όλοι θα αναγκαστούν να δώσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος και θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του με βάση και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα αν οι εκλογές αργήσουν. Φώφη, Μωραΐτης, Σαχινίδης, Ανδρουλάκης κα ανταλάσσουν μηνύματα υπό το δίλημμα «αν όχι ο Βαγγέλης ποιος» που θέτουν οι υποστηριχτές του σημερινού αρχηγού. Όλοι τους «θέλουν να είναι σε απόσταση τέτοια από το τζάκι που ούτε θα κρυώσουν, ούτε θα καούν».

Πέραν του ότι δεν ομονοούν σε ένα πρόσωπο για να θέσουν απέναντι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο δε μπορούν να είναι σίγουροι και για τις δικές τού προθέσεις. Αν θέλει να μείνει ή αν είναι έτοιμος να σαπλάρει για άλλες πολιτείες με την παρακαταθήκη (από τη δική του οπτική γωνία) της μεγαλύτερης διαγραφής δημοσίου χρέους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δε γνωρίζουν ούτε και το τι σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα στελέχη του Κινήματος είδαν με ενδιαφέρον τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο για αναβίωση του Συμποσίου της Σύμης. Τα τηλέφωνα των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού άναψαν από εκείνους που ήθελαν να διευκρινήσουν αν ο Γιώργος σχεδιάζει ένα ακόμη χάπενινγκ ή αν η κίνηση εντάσσεται σε κάποιον πολιτικό σχεδιασμό.

Τούτων δοθέντων είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να αναβιώσει στο ΠΑΣΟΚ ο παραδοσιακός διαχωρισμός σε παπανδρεϊκούς και εκσυγχρονιστές. Οι πρώτοι φωνάζουν «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», αφού ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε να τα αλλάξει όλα, και οι οι δεύτεροι βλέπουν στην Ελιά το βήμα που δεν τόλμησε να κάνει τη δεύτερη τετραετία του ο Κώστας Σημίτης. Μέρες που είναι ας δανειστούμε και κάτι από τον χώρο του ποδοσφαίρου:

Πας στοίχημα;

Ο Βενιζέλος θα μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απόδοση: 1 προς 10.
ΠΑΣΟΚ και «Ελιά» θα γίνουν δύο διαφορετικά κόμματα. Απόδοση 1 προς 1.