«Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την εκποίηση της ΔΕΗ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου με στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μην προχωρήσει η «εκποίηση της εταιρείας», και να αποτραπεί « το πλιάτσικο στον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα «με ποια μεριά είσαι», διευκρινίζοντας ότι «στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος, όλες οι δυνάμεις, προσωπικότητες και διανοούμενοι, συλλογικότητες, πρέπει να διαλέξουν πλευρά. Και στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής δύο κόσμοι συγκρούονται».

Από τη μία, είπε, βρίσκεται η «διεθνής επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ελίτ που αξιοποιεί τον παραλογισμό της λιτότητας και από την άλλη είναι η πραγματική κοινωνία και η πραγματική οικονομία, τα κινήματα, τα συνδικάτα, οι πολιτικές δυνάμεις, που όχι μόνο αποτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ιταλία, αλλά δρομολογούν τις από-ιδιωτικοποιήσεις, όπως γίνεται στην Γερμάνια και στην Γαλλία».

Έστρεψε τα πυρά του και κατά της απόφασης να κλείσει «η Βουλή με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει νομοθετικό έργο, ενώ μόλις ξεκίνησαν τα θερινά τμήματα υπήρξε καταιγισμός νομοσχεδίων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

«Στόχος είναι να αποτρέψουμε την διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που συμπλήρωσε πως εάν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να « διασφαλιστεί καμία απολύτως θέση εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μία χώρα που έχει ανεργία στο 30% και έχει νομοθετήσει τις ομαδικές απολύσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος στον καταναλωτή, όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μεταρρυθμίσεις. Έχουμε να κάνουμε με απορύθμιση εις βάρος της κοινωνίας και των πολιτών. Δεν έχουμε να κάνουμε με προαπαιτούμενα. Έχουμε να κάνουμε με απαιτήσεις του πιο κερδοσκοπικού κεφαλαίου» χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα πως «όποιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ, θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες».

«Συγκροτούμε, λοιπόν, ένα πλατύ μέτωπο για την αποτροπή της ψήφισης αυτού του εγκληματικού νομοσχεδίου. Αλλά ας το έχουν υπόψη τους, ότι και να ψηφίσει το θερινό τμήμα. Το μέτωπο που συγκροτούμε, φιλοδοξούμε να είναι παρόν και την επόμενη μέρα. Ώστε να εμποδίσουμε την υλοποίηση ενός εγκληματικού για το δημόσιο συμφέρον σχεδιασμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ