Στα ενεργειακά θέματα, και στη λαθρομετανάστευση έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις παρέμβασεις του στη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που σήμερα πραγματοποιείται στην πόλη Υπρ του Βελγίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης και διασφάλισης των πηγών και των οδών μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη. Όπως είπε, στόχος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, πρέπει να είναι η παροχή ενέργειας υπό οικονομικά συμφέροντες όρους, τόσο για τις επιχείρησης όσο και για τους καταναλωτές.

Σχετικά με το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την αντιμετώπισή της επείγουσα ανάγκη, καθώς όπως επεσήμανε η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σημείωσε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι μια κοινή πρόκληση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών επαναπρόωθησης που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Τέλος, υπογράμμισε το εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας στο θέμα αυτό.