Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Έχοντας κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της εκλογής του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο τιμόνι της Κομισιόν ο Αντωνης Σαμαρας κάθεται για τελευταία φορά ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου Κορυφής μαζί με τους άλλους 27 ηγέτες της Ένωσης. 

Οπως ανέφερε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, το σημερινό χρίσμα στον κ. Γιουνκέρ δικαίωσε τη στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά, όχι μόνο να υπογράψει στο πλαίσιο του ΕΛΚ την υποψηφιότητα του φιλλεληνα πολιτικού από το Λουξεμβούργο, αλλα και να τον στηρίξει έμπρακτα, όταν πολλοί απο τους 28 ηγέτες ήταν κατά αυτής της επιλογής. 

Η παράδοση της σκυτάλης απο τον Ζοζε Μπαρόζο στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ειναι σημαντική για την Ελλαδα λογω του αντίκτυπου που θα εχει στην οικονομικη πολιτικη που θα ακολουθήσει η Κομισιον τα επόμενα χρονια, καθως ηταν γνωστό απο την αρχη οτι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαικου Κομματος "θα ενισχύσει τον ευρωπαικο προσανατολισμό προς περισσότερη ανάπτυξη", οπως δήλωσε χθες και ο κ. Σαμαρας. 

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, αφου πάρει το χρίσμα ο κ. Γιούνκερ, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει στις 15 Ιουλίου. Για τους Επιτρόπους απόφαση δεν θα ληφθεί σε αυτη τη φορά και πιθανότατα να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφης για την επόμενη της εκλογής του νέου Προεδρου, δηλαδή για τις 16 Ιουλίου. 

Ανάπτυξη, οχι τρίτο πακέτο διάσωσης και πρόοδος για το χρέος 

Παντως αυτή η Σύνοδος Κορυφης πραγματοποιειται στη σκιά της κοινής πρότασης Γαλλίας - Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, με τον κ. Σαμαρα να δηλώνει στον γερμανικό ιστοτοπο Handesblatt ότι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη πάνε μαζί και πως δεν το βλέπει ως δίλημμα. Επιπλέον ο Έλληνας Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των βασικών δομών του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Στην ίδια συνενεντευξη ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την κρίση ενω αναφορικά με τη μείωση του χρέους αναφέρει ότι υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σαμαρα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί φέτος ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, καθως ο ίδιος δεν  θεωρεί ότι υπάρχει οικονομικό χάσμα που θα απαιτήσει περαιτέρω δάνειακή βοήθεια.  

Επίσης, όσον αφορά τη μείωση του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει πρόοδο. "Το  δημόσιο χρέος της Ελλάδας, όπως έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές της, από 175% του ΑΕΠ που ειναι σημερα, μέχρι το 2022 θα είναι λιγότερο από το 110%, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα  συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επιτυχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ως αντάλλαγμα, οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν  την υπόσχεσή τους και να μιλήσουμε για  ελάφρυνση του χρέους: Mείωση των επιτοκίων , επιμήκυνση των ορίων αποπληρωμής και  πρόσθετες περιόδους χάριτος", δήλωσε ο κ. Σαμαράς. 

Η παρέμβαση Σαμαρα στη Σύνοδο Κορυφης 

Ο κ. Σαμαρας εστίασε την παρέμβαση του στη Συνοδο Κορυφης σε 2 σημεία. Το πρωτο αφορά την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφαλείας και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα πρέπει η ενεργειακή πηγή της Ε.Ε. Να προάγει τη να ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και να δινει λύσεις απέναντι στο υψηλό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. 

Επισης ο κ. Σαμαρας επέμεινε στην σταθεροποίηση των τομέων ελευθερίας, ασφαλείας και δικαιοσύνης, που ηταν και απο τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικης προεδρίας. Παράλληλα σημειωσε πως ειναι εξαιρετικά επείγον να δοθεί λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης απο το οποιο επιβαρύνονται κυρίως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. 

"Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα", ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας οτι το προβλημα ειναι κοινό και η διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων ειναι κοινή πρόκληση. Ο κ. Σαμαρας έκλεισε την παρέμβαση του, σημειωνοντας, οτι ειναι σημαντική η διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών επανεισδοχής, παντα μεσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών. 

Η πρώτη μέρα της Συνοδου Κορυφης έγινε στην πόλη Υπρ στα βελγογαλλικα σύνορα, όπου οι 28 ηγετες τίμησαν τους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις 5 ιστορικές μάχης που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.