Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Βήμα-βήμα με στόχο το «διευθυντήριο» των Βρυξελλών. Κάπως έτσι είναι η πορεία του απερχόμενου φινλανδού πρωθυπουργού, Γίρκι Κατάινεν ο οποίος διαδέχεται τον συμπατριώτη του, Όλι Ρεν στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με στόχο μία από τις τοπ θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O 42χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας εγκατέλειψε την εξουσία της σκανδιναβικής χώρας, έπειτα από τρία έτη, με στόχο να διεκδικήσει διεθνές αξίωμα. Μπορεί να παραμείνει στη θέση που αφήνει ο κ. Ρεν λόγω της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο, μόλις μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε λήγει η θητεία της υφιστάμενης Επιτροπής, όμως έκανε ένα σημαντικό βήμα για να μπει στα όργανα της Ε.Ε.

«Πρέπει να πω ότι το διεθνές επίπεδο με τράβηξε. Είναι τόσο ικανοποιητικό να βλέπω τη δουλειά μου να έχει διεθνές αντίκτυπο» δήλωνε πρόσφατα ο απόφοιτος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Τάμπερε και γιος ενός μηχανικού αεροσκαφών.

Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών, αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Φινλανδία και επί 10 χρόνια προέδρου του Εθνικού Κόμματος Συνασπισμού (NCP) παίζει πολύ έντονα έντονα για τις τρεις σημαντικότερες θέσεις στις Βρυξέλλες, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του επικεφαλής του Eurogroup, αλλά και του προέδρου στην Κομισιόν, σε περίπτωση «ναυαγίου» της υποψηφιότητας Γιουνκέρ.

Εμφανίζεται προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις -ας μην ξεχνάμε τις εγγυήσεις που ζητούσε το Ελσίνκι από την ελληνική κυβέρνηση- είναι ιδιαίτερα συντηρητικός σε δημοσιονομικά ζητήματα και γι' αυτό τον λόγο είναι αρεστός στο Βερολίνο. 

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΛΚ θεωρείται προσιτός, αλλά και χαμηλών τόνων ως χαρακτήρας, όλα τα παραπάνω, όπως και η σκληρή γραμμή της Φινλανδίας στο ζήτημα των πακέτων διάσωσης, μάλλον αποτελούν τροχοπέδη στο να του ανατεθεί μία θέση που θα συμπεριλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Σημειώνεται ότι το 2008, οι Financial Times ανέδειξαν, τον φινλανδό τότε υπουργό Οικονομικών, ως το καλύτερο στην Ευρώπη για τους χειρισμούς του στο ξέσπασμα της κρίσης, από τότε έπεσε στην τέταρτη θέση, κάτι που δεν φαίνεται να τον πτοεί.

Ο τέως πρωθυπουργός της Φινλανδίας είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Φεβρουάριο και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντώνη Σαμαρά είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ είχε ευχηθεί να βγει η χώρα μας στις αγορές. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε, για το πρώτο θα φανεί κατά πόσο είχε δίκιο.

Η ξαφνική του αποχώρηση από τον πρωθυπουργικό θώκο της Φινλανδίας, πάντως, ίσως λέει πολλά. Διαθέτει το ιδανικό «πακέτο» για την ομαλή λειτουργία της συντηρητικής Ευρώπης...