Γραφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αν και το, διόλου ανατολίτικο, παζάρι μεταξύ των Ευρωπαίων συνεχίζεται για τον επικεφαλής και τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον οποίο στήριξε εξ αρχής και η Ελλάδα, αναλαμβάνει την ηγεσία της Επιτροπής, διαδεχόμενος τον πορτογάλο Μπαρόζο.

Το κλείσιμο της εκκρεμότητας με το νέο επικεφαλής της Κομισιόν, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί και από το ευρωκοινοβούλιο, ανοίγει αυτομάτως και τη συζήτηση για τον Έλληνα που θα αναλάβει θέση επιτρόπου.

Στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους, 2-3 είναι τα ονόματα που «παίζουν». Προφανώς της Ντόρας Μπακογιάννη, που ουδέποτε έχει κρύψει το ενδιαφέρον της, της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία χθες σημείωσε ότι θέλει να παραμείνει εξασφαλίζοντας για τη χώρα και καλύτερο χαρτοφυλάκιο αν και αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της, και του πρώην υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και ευρωβουλευτής και γνωρίζει τις διαδρομές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Ωστόσο, ασφαλής απάντηση για το τί θα πράξουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να υπάρξει.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μπακογιάννη, πριν τον ανασχηματισμό, δεν είχε δια ταύτα καθώς ο κ. Σαμαράς φέρεται να επεσήμανε πώς άποψη για το θέμα έχει και ο Ευ. Βενιζέλος. Αντιστοίχως, η προ ημερών συνάντηση της πρώην υπουργού με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μάλλον παρέτεινε την αγωνία καθώς δεν κατέληξε κάπου.

Ωστόσο, πέραν της βούλησης των δύο ανδρών – αξίζει να σημειωθεί πώς μέρος του Μαξίμου εξακολουθεί να διατυπώνει απόλυτα αρνητικές απόψεις για την κ. Μπακογιάννη – ζητούμενο παραμένει αν και η ίδια θα αποδεχόταν οποιοδήποτε πόστο στην Επιτροπή. Και το ερώτημα τίθεται καθώς ήδη οι «μεγάλοι» μοιάζουν να έχουν μοιράσει τις θέσεις στην προσπάθεια να ελέγξουν τις διαδικασίες.

Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων φαίνεται πως θα είναι ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, ενώ στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπέι μοιάζει να κατευθύνεται η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, πρωθυπουργός της Δανίας. Για τη θέση της Κάθριν Άστον, έχει ακουστεί το ενδιαφέρον της Πολωνίας ή ακόμη και της Ιταλίας, όχι όμως και αυτό της Ελλάδας.

Για την έτερη ενδιαφέρουσα θέση, αυτή του επιτρόπου Ενέργειας, που μάλλον θα ενδιέφερε την κ. Μπακογιάννη (σ.σ. εξ ου και το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του Αζερμπαιτζάν Αλίγιεφ) μάλλον παραμένει σε γερμανικά χέρια, με τον Γκίντερ Έτινγκερ.

Άρα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και μάλλον έχει δίκιο η Μαρία Δαμανάκη όταν λέει πώς η δικιά της παραμονή θα εξασφαλίσει την... αναβάθμιση. Ωστόσο, μοιάζει περίεργο μία κυβέρνηση κατά κύριο λόγο κεντροδεξιά να επιλέξει σοσιαλδημοκράτη για την Επιτροπή ενώ είναι αμφίβολο αν «τρελαίνεται» στην ιδέα και το ΠΑΣΟΚ.

Εις ότι αφορά, τέλος, τον κ. Κ. Χατζηδάκη, το όνομά του έπεσε στην αγορά ήδη πριν τον ανασχηματισμό, χωρίς όμως το σχετικό σενάριο να έχει... ρίζες στο Μαξίμου. Άλλωστε, οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται υπό του μηδενός, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να «χρεώνει» σειρά αστοχιών στον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης.