Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το χρίσμα των ηγετών της Ευρώπης πήρε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το «τιμόνι» της Κομισιόν με 26 ψήφους υπέρ, με την Σύνοδο Κορυφής να εξετάζει καυτά ζητήματα, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, που απέσπασε εύσημα για την Προεδρία της Ε.Ε., εκτός από τον αγώνα δρόμου για τα προαπαιτούμενα, θέτει προτεραιότητες ενόψει τρόικας.

Κατά της επιλογής Γιουνκέρ ψήφισαν ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο ούγγρος πρωθυπουργός Βικτορ Όρμπαν.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δικαίωσε την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όχι μόνο υπέγραψε την υποψηφιότητά του κ. Γιουνκέρ, αλλά και τον στήριξε έμπρακτα, όταν πολλοί απο τους 28 ηγέτες ήταν κατά του υποψήφιου του ΕΛΚ.

Η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο για την εκλογή Γιουνκέρ θα γίνει στις 15 Ιουλίου, ενω στις 16-17 Ιουλίου αναμένεται έκτακτη Σύνοδος για να συζητηθούν οι Επίτροποι και τα χαρτοφυλάκια, με τις αποφάσεις να γνωστοποιούνται ωστόσο το φθινόπωρο.

Μάλιστα, τα χαρακτηριστικά που έδινε κυβερνητικη πηγή, μιλώντας στο newpost.gr, για τον Ελληνα Επίτροπο είναι ότι δεν θα πρέπει να ειναι μόνο τεχνοκράτης, αλλα να έχει και πολιτική ταυτότητα. 

Εύσημα σε Σαμαρά για την Προεδρία

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς έλαβε για λογαριασμό της Ελληνικης προεδρίας και της Ελλάδας, τα εύσημα όλων των Ευρωπαίων θεσμικών αξιωματούχων με επικεφαλής τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο οι οποίοι έδωσαν άριστα και έκριναν ως εξαιρετικά επιτυχημένη και με συγκεκριμένα αποτελέσματα την ελληνική προεδρία, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά επιτεύγματα της ελληνικής προεδρίας, με άξονα τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί και ήταν η εμβάθυνση της ΟΝΕ, ανάπτυξη και απασχόληση, σύνορα και μετανάστευση και θαλάσσιες πολιτικές.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει πολιτική συναίνεση των 28 για 15 νομοθετικά κείμενα, μεταξύ των οποίων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σημαντικά βήματα έκανε η ελληνικη προεδρία και για την τραπεζική και νομισματική ενοποίηση που ειναι και το βασικό ζητούμενο.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος ειναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα οι ηγέτες συνεδρίασαν μέχρι τα ξημερώματα, λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών μελών για το πως θα διατυπώνονταν λεκτικές αναφορές που αν και δεν άλλαξαν την ουσία των συμπερασμάτων λειτούργησαν πυροσβεστικά για τις ανησυχίες κάποιων κρατών.

Μια από αυτές αφορούσε και το σύμφωνο σταθερότητας για το οποίο υπήρξε η διατύπωση οτι "η ευελιξία θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο". Επί της ουσίας, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, η ελαστικότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου προϋπήρχε και δεν είχε χρησιμοποιηθεί και τώρα απλά επαναλαμβάνονται και επαναδιατυπώνονται οι στόχοι για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ζήτημα της ευελιξίας δεν αφορά άμεσα αλλα έμμεσα τη χώρα μας, καθώς τα ελληνικά οικονομικά μεγέθη, οπως π.χ. η μείωση του ελλείμματος έχουν ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί. Ωστόσο, σημείωνε οτι ειναι καλό για την Ελλάδα να λειτουργεί μεσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται, ενω για πρώτη φορά αναφέρονται ρητά οι όροι "σταθερότητα", "ανάπτυξη" και "δημιουργία θέσεων εργασίας".

Σχετικά με το δίλημμα "ανάπτυξη ή πειθαρχία", η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτό επί της ουσίας δεν υπάρχει, καθώς απαιτείται συνδυασμός των δύο και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια χωρα, να δίνεται έμφαση στο ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό.

Προαπαιτούμενα και τεστ ευαισθησίας

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει τον προγραμματισμό της, με τα έξι προαπαιτούμενα να αναμένονται για κατάθεση στη Βουλή πριν από το επόμενο Euroworking group και πιθανότατα σε ενα νομοσχέδιο. Παράλληλα, στις προτεραιότητες της παραμένουν η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς το φθινόπωρο και η μείωση και άλλων συντελεστών ΦΠΑ.

Αναφορικά με τις χθεσινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών για το λεγόμενο "τεστ ευαισθησίας" η κυβερνητική πηγή ανέφερε οτι όλα τα μέτρα θα περάσουν από το τεστ, όταν η χώρα τελειώσει απο το μνημόνιο, και υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να μπορεί η Ελλαδα να βγαίνει άνετα στις αγορές και τα επιτόκια δανεισμού να ειναι χαμηλά.

Για το λόγο αυτο η ίδια πηγή επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα, και έτσι σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση σεβόμενη τη δικαιοσύνη θα ικανοποιήσει, ό,τι μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς να κινδυνεύσει το πρόγραμμα.