Στο κόστος ενός καλού τζιπ πουλάει τα μονοθέσια  δίπλανα «ag-cat» η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα οποία την υπηρέτησαν πιστά ολόκληρες δεκαετίες. Συγκεκριμένα από το 1957 που εντάχθηκαν στη δύναμή της, έκαναν αμέτρητους αεροψεκασμούς ενώ χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 2011 και σε αεροπυρόσβεση. Πριν από τρία χρόνια αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έβαλε πωλητήριο στα έντεκα αεροσκάφη αυτού του τύπου από τα 22 που διαθέτει το ΓΕΑ , όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αμερικάνικης κατασκευής αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα αγοραστούν από κάποιον συλλέκτη. Το κάθε ένα από αυτά βγήκε σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 65.000 δολάρια. Μάλιστα η Πολεμική Αεροπορία δίδει εφεδρικούς κινητήρες και άλλα ανταλλακτικά.Το πρωτότυπο του Ag-Cat πρωτοπέταξε την 27η Μαΐου του 1957 και μπήκε σε παραγωγή από την Schweizer με συμβόλαιο που έγινε από την Grumman. Οι πρώτες παραδόσεις του τύπου έγιναν από το 1957 και έως το τέλος του 1987 είχαν κατασκευαστεί 2280 Ag-Cats.

Το μοντέλο που διέθετε η 359 Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (359 ΜΑΕΔΥ) ήταν το Super Ag-Cat, με κινητήρα Pratt & Whitney R-1340 των 525 ίππων και δεξαμενές ικανές να φέρουν ψεκαστικό υγρό βάρους 1893 λίτρων. Με μέγιστη ταχύτητα 275 χιλιόμετρα την ώρα, το Ag-Cat εκτελούσε αεροψεκασμούς και στη συνέχεια αεροπυροσβέσεις. Έχουν αυτονομία μόνο για 318 χλμ. Δυστυχώς ,μέχρι τώρα,  δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον...

Γ. Κοκ