Την κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, ενέκρινε σήμερα το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη σκιά της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και των χωροταξικών και πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων με διαδικασίες κατεπείγοντος, η πρόταση της πλειοψηφίας συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οδήγησε σε μια χαρακτηριστική συζήτηση για τη στάση ενός εκάστου κόμματος απέναντι στις επενδύσεις.

Η έγκριση από τη Βουλή, των κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ (που προηγείται της αδειοδότησής τους), προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο του 2013 - και αυτό υπήρξε ένα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, προκειμένου να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις γίνονται σε καθεστώς διαφάνειας. Τα συγκεκριμένα έξι επιχειρηματικά σχέδια, επιδοτούνται από το Δημόσιο με πάνω από 94 εκ. ευρώ, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων - αλλά προσφέρουν μονάχα έξι θέσεις εργασίας.

«Τα υπό κύρωση σχέδια, όπως και η συνολική κατεύθυνση του επενδυτικού νόμου, δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή την απασχόληση, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

Για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, «η απάντηση είναι απλή: Γιατί αυτό ακριβώς επέτρεψαν οι ψηφοφόροι να συμβεί, καθώς η συγκυβέρνηση παρέμεινε ουσιαστικά ατιμώρητη από τον ελληνικό λαό».

«Οι υπουργοί δεν επιλέγουν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Κατατίθενται αιτήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και αν υπάρχει ίδια συμμετοχή, αξιολογείται η επένδυση από εξωτερικούς αξιολογητές που κληρώνονται από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση με τους ΑΝΕΛ, είναι ότι δυο φορές με έχουν ρωτήσει γιατί επέλεξα κάποιον - και πέρσι το καλοκαίρι μου επιτέθηκαν με επίκαιρη ερώτηση γιατί δεν επέλεξα κάποιον που ήθελαν εκείνοι...»

«Βλέπω μια επένδυση 80 εκατομμυρίων. Από τα 80 εκ. ευρώ, τα 20 εκατομμύρια είναι ίδια κεφάλαια και από αυτά, τα 10 εκ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, η οποία δίνεται 100% προκαταβολή» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ένα προφίλ στις τράπεζες να έχει απλώς ο λεγόμενος "επενδυτής", και παίρνει τα λεφτά του Δημοσίου και κάνει επένδυση. Μετά ακολουθεί το γνωστό παιγνίδι υποτιμολογήσεων και υπερτιμολογήσεων - και με σχεδόν μηδενικά ίδια κεφάλαια κάνει την επένδυση με λεφτά του Δημοσίου και του ΕΤΕΑΝ. Αυτοί είναι οι επενδυτές στην Ελλάδα...» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πού είναι το μεμπτό και το ύποπτο» αντέταξε στον Π. Λαφαζάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Υπήρξαν κάποιοι που κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το νόμο, και πάνε για την επικύρωση. Και σ' αυτά λέτε “όχι”, όπως “όχι” λέτε και σε κάθε επένδυση, σε κάθε δυνατότητα επένδυσης και ανάκαμψης της » συμπλήρωσε.

«Στα 77 γενικά επενδυτικά σχέδια της περιφερειακής συνοχής, τα 20 είναι νέες εταιρείες, υπό σύσταση, οι οποίες αν μπουν στον επενδυτικό τότε θα συσταθούν, αλλιώς δεν πρόκειται να γίνουν» διαπίστωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου, διαβάζοντας στοιχεία που κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης. «Και μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά επιχορήγησης ή φοροαπαλλαγής, πολλές φορές και προκλητικά, όπως 7 έως 10 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα ίδια κεφάλαια και ίσως όλα αυτά γίνουν μέσα από υπερτιμολογήσεις».

«Αυτό είναι το πιο ευχάριστο που είπατε σήμερα. Νέοι άνθρωποι και νέες εταιρείες έρχονται να κάνουν νέες επενδύσεις. Αυτό δεν ζητάμε;» απάντησε ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ). «Εδώ έρχονται νέες εταιρείες και ο αναπτυξιακός νόμος από το ευρωπαϊκό πλαίσιο ενισχύει νέες επενδύσεις».

«Ζητάνε να μιλήσουμε για επενδύσεις και ανάπτυξη, εκείνοι που έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες για την κατασκευή 60-70 πλοίων στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας και όχι της Ελλάδας. Νομίζουν πως απευθύνονται σε χαχόλους» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). Παράλληλα, ο κος Παναγιώταρος υποστήριξε πως το success story του πρωθυπουργού. αφορά μονάχα τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών που στηρίζουν τις διώξεις της Χρυσής Αυγής.

«Τα ναυπηγεία της Κίνας εξασφαλίστηκαν με εντολή του Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.). «17 δισ. επενδύσεις εξασφάλισε για την Κίνα, τη στιγμή που η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη πεινά, και οι τροπολογίες ντροπής έρχονται με τη δικαιολογία της πληρωμής του προσωπικού» συμπλήρωσε.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, με τον εκπρόσωπό της Θ. Ψύρρα να συμφωνεί πως «τέτοιου είδους επενδύσεις διευκολύνουν την ελληνική οικονομία, ώστε να καλύψει το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προβλέπεται σε συμφωνία με την Ε.Ε.». Από την άλλη, ο κος Ψύρρας επεσήμανε πως «το κριτήριο των θέσεων εργασίας, πρέπει να είναι καθοριστικό για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικού σχεδιασμού και σημασίας» και «να ενημερώνονται οι κατά τόπους ΟΤΑ στις περιοχές των επενδύσεων, και να έχουν κυρίαρχο λόγο».

Για «επενδύσεις σταθερής και σίγουρης απόδοσης, που δίνονται σε συγκεκριμένους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, χωρίς κανένα ρίσκο» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς. «Είναι επενδύσεις απευθείας κολλημένες πάνω στη ΔΕΗ, άρα αντλούν κεφάλαια από τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται εξυγίανση και επαναπροσδιορισμό» συμπλήρωσε.

«Όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη πως κάτω από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της πολιτικής, ή ότι με μια άλλη κυβέρνηση, μπορεί να έχουμε ενεργειακή πολιτική που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, λένε ψέματα στον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προέβλεψε πως, ακόμα και αν παραμείνει η ΔΕΗ στο κράτος, η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί, τάχθηκε ωστόσο εναντίον της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και διάσπασης της επιχείρησης.

Σημειώνεται πως μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες: Η μία παρατείνει κατά έξι μήνες τη θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναφορικά με τα πρόσωπα). Η άλλη τροπολογία, δίνει φορολογική ενημερότητα στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου - όπως εξήγησε η πλειοψηφία - να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Η πρώτη τροπολογία καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η δεύτερη υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε "παρών" και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.