Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Έντονες ήταν οι διεργασίες στο παρασκήνιο ως την τελευταία στιγμή μέχρι να δοθεί το χρίσμα των ηγετών του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου στον Ζαν Κλωντ Γιουνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Πρώτος σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, πήρε το λόγο στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ήταν ο ένας απο τους δυο ηγέτες που καταψήφισαν τον υποψήφιο του ΕΛΚ.

Ο Άγγλος πρωθυπουργός μίλησε με το σύνολο των επιχειρημάτων που είχε στη φαρέτρα του για να αποδομήσει τη συγκεκριμένη επιλογή χωρίς να "χτυπήσει" ωστόσο το πρόσωπο. Ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη (sad day) και ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία. Παρ’ όλα αυτά όπως ξεκαθάρισαν διπλωματικές πηγές ποτέ σε προηγηθείσες συνομιλίες και επαφές δεν έκανε διαπραγμάτευση "πακέτο", εκφραζόμενος καθαρά εναντίον αυτής της τοποθέτησης, όπως και κατά θεσμικών διαδικασιών που υφίστανται. Δεύτερος μίλησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επίσης καταψήφισε.

"Σέβομαι τη γνώμη των δυο συναδέλφων, άλλα ψηφίζω υπέρ του Γιούνκερ εκ μέρους της Ελλάδος, γιατί νοιάζεται με πάθος και με γνώση για την Ευρώπη, είναι βαθιά Ευρωπαίος, όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε ότι είναι άριστος γνωστής της Ευρώπης" φέρεται να δήλωσε μπροστά στους άλλους 27 ηγέτες ο Αντώνης Σαμαράς όταν πήρε το λόγο. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ανάφερε πως "σε σχέση με την Ελλάδα, ως υπεύθυνος του Eurogroup o Ζαν Κλωντ Γιουνκερ ήταν δίκαιος, ρεαλιστής, Ευρωπαίος και αυστηρός όταν έπρεπε. Έχοντας ιδιαίτερο δυναμισμό και γνώση του χώρου και των θεσμών της Ευρώπης, έχει γνώση και των αλλαγών στο χώρο εφόσον χρειαστεί", πρόσθεσε σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Σαμαρας.

Αμέσως μέτα τις τοποθετήσεις των ηγετών, ακολούθησε η ψηφοφορία με τα 26 χέρια να σηκώνονται υπέρ του κ. Γιούνκερ και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι να ανακοινώνει το αποτέλεσμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο αργότερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον φιλέλληνα πολιτικό από το Λουξεμβούργο προκειμένου να τον συγχαρεί για το χρίσμα. 

Οι 28 ηγέτες έδωσαν ραντεβού για τις 14:00 το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να συζητηθούν οι θέσεις των Επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκια. 

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού πάντως, έκανε λόγο για δικαίωση της στρατηγικής επιλογής του κ. Σαμαρά όχι μόνο να υπογράψει τη μια από τις δυο προτάσεις προκειμένου να είναι ο κ. Γιούνκερ υποψήφιος, αλλά να τον στηρίξει έμπρακτα, όταν πολλοί από τους 28 ηγέτες ήταν κατά αυτής της υποψηφιότητας. 

"Υπογράψαμε τότε γιατί πραγματικά πιστέψαμε ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την Ευρώπη με πάθος, είχε δείξει σεβασμό προς την Ελλάδα και τα προβλήματα της", ανέφερε στο newpost.gr ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Σαμαράς έκλεισε συναντήσεις για το επόμενο διάστημα με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο θα βρεθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβουργου Ξαβιέ Μπετελ θα επισκεφθεί την Πάρο για διακοπές μέσα στο καλοκαίρι και θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Ιταλία για να δει τον Ματέο Ρεντσι, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση από την ελληνική στην ιταλική προεδρία, όταν μάλιστα οι δυο χώρες έχουν ως κοινό παρονομαστή τη μετανάστευση και τη θάλασσα.

Πέρα των συγχαρητηρίων που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον κ. Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας, εντύπωση προκάλεσε και η οικονομία που έκανε η χώρα μας στον προϋπολογισμό της Προεδρίας, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το 40%. Από το συνολικό πόσο των 50εκ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 18εκ. ευρώ σε μια συμβολική κίνηση, η οποία όμως σχολιάστηκε θετικά.