Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλος

Έντονες διεργασίες κυοφορούνται στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία.

Επί της ουσίας η δεξιά παράταξη αναζητεί τον... εαυτό της και στο εσωτερικό της ΝΔ και ευρύτερα στον χώρο αντιμάχονται διάφορες θεωρίες και αντιλήψεις για το εστί δεξιός σήμερα και τι εκφράζει.

Ειδικά μετά τον ανασχηματισμό έχει ενταθεί μια μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση με κεντρικό θέμα που οδηγείται η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή φυσιογνωμία της.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ελπίζει σε επιστροφές ψηφοφόρων και να ετοιμάζει κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η ΝΔ έχει τρομακτικές απώλειες, ενώ υπάρχει διχασμός για το εάν θα πρέπει να στρίψει δεξιά το τιμόνι ή να γίνει αμφίπλευρη διεύρυνση.

Στη λογική της δεξιάς στροφής κινούνται στελέχη όπως οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης και άλλοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Αργύρης Ντινόπουλος, κ.α. που αποτελούν και την εμπροσθοφυλακή της σκληρής Δεξιάς και είναι εκ των υποστηρικτών της θεωρίας των δύο άκρων.

Υπέρ μιας μετριοπαθούς στάσης είναι στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που εμμένει στην προσήλωση της ΝΔ σε μια πιο κεντρώα και φιλελεύθερη λογική, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κ.α.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για την πορεία του κόμματος, ενώ ασκείται κριτική για τη δεξιά στροφή της ηγεσίας που αποτυπώθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό και αρχίζει η συζήτηση για τις συμμαχίες που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ήδη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της ΝΔ για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αναμένονται και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.