Έκκληση προς τους εθελοντές και πολίτες να συνεισφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έκανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ενημερώθηκε σήμερα για τις δράσεις και την υλοποίηση του σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιπυρική περίοδο στο Αρχηγείο του Π.Σ.

Τον υπουργό ενημέρωσε για τον σχεδιασμό και την μέχρι τώρα πορεία της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ο αρχηγός του Π.Σ., αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης και όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Ο κ. Κικίλιας, στην εισήγησή του, επεσήμανε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν προβλήματα στα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης και τόνισε: «Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, όμως, για μία ακόμη χρονιά θα κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Θα ήθελα ωστόσο να ζητήσω από όλους, εθελοντές και πολίτες, στην πολύ κρίσιμη φετινή μάχη να συνεισφέρουν όλοι. Στόχος μας είναι η επαγρύπνηση, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός και θέλω να τονίσω ότι συνεχώς ψάχνουμε λύσεις, ώστε να προασπίσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε».

Πάνω από 100 πυρκαγιές σε 3 ημέρες

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκε ο αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της θερινής περιόδου των 79 πυρκαγιών, ενώ την Παρασκευή εκδηλώθηκε φωτιά και στο Καματερό

Παράλληλα, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική ξέσπασαν 46 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι πυρκαγιές της Πέμπτης στον Αγιόκαμπο Λάρισας και τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας σήμερα είναι σε ύφεση. 

Σημειώνεται ότι στην Μαλεσίνα, παραμένει ένα μικρό μέτωπο πυρκαγιάς και οι πυροσβέστες προσπαθούν να οριοθετήσουν τη συγκεκριμένη φωτιά παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Για την Κυριακή ο χάρτης επικινδυνότητας της πολιτικής προστασίας είναι στο κόκκκινο, λόγω των ανέμων που επικρατούν σε ολόκληρη την χώρα.