Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος


Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει ότι «χέρι – χέρι» ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ επιδιώκουν να μετατρέψουν το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» σε εμβρυουλκό πολιτικών εξελίξεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την εξασφάλιση της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται για την πολιτική και κοινωνική μάχη που θα ακολουθήσει ενώ ήδη στέλνει μηνύματα πυγμής έναντι του συνδικαλιστικού εκβιασμού για... black out.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον παραπέμπουν σε όσα είπε, προ ημερών, ο πρωθυπουργός ότι, δηλαδή, δεν θα επιτρέψει στους συνδικαλιστές να καθορίσουν την πορεία της χώρας, προκειμένου να σηματοδοτήσουν την κυβερνητική βούληση για σκληρή απάντηση εφόσον επιδιωχθεί να καταστεί όμηρος η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε εκβιασμού με κατέβασμα διακοπτών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και το ενδεχόμενο επιστράτευσης, εάν η κατάσταση οδηγηθεί στο μη περαιτέρω.

Από εκεί και πέρα, και μετά μία μακρά περίοδο μάλλον αμυντικής διάθεσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει στην επίθεση και επί της ουσίας της πώλησης. Στόχος είναι να καταρριφθούν ένα προς ένα τα επιχειρήματα συνδικαλιστών και αντιπολίτευσης, είτε αυτά αφορούν το προσωπικό είτε την εταιρεία και τους λόγους του «σπασίματός» της.

Έτσι αναμένεται να τονιστεί με έμφαση η εξασφάλιση 5ετούς περιόδου μη απόλυσης για όλους όσους μεταβούν στη νέα επιχείρηση (σ.σ. σε μία περίοδο που στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα υπάρχουν εκατοντάδες απολύσεις καθημερινά) αλλά και το γεγονός της διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Κι αν αυτό αφορά κυρίως στους συνδικαλιστές, οι οποίοι θα πρέπει να αιτιολογήσουν την προνομιακή μεταχείριση που θα έχουν, ως προς την αντιπολίτευση, και δη το ΣΥΡΙΖΑ, τα ερωτήματα θα είναι πιο σκληρά. Κι αυτό διότι, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θα έπρεπε να γνώριζαν, ως υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η «μικρή ΔΕΗ» δεν συνιστά κίνηση για τη μείωση του χρέους, λόγω μνημονίου, αλλά κοινοτική υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ήδη από το Μάαστριχτ. Τα ποσά που θα εισπραχθούν από τον επενδυτή, τα οποία δεν θα καταλήξουν σε κανένα ΤΑΙΠΕΔ, τρόικα ή ΔΝΤ αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ δίνοντάς της ρευστότητα και καλύπτοντας τρύπες, θα είναι πολύ περισσότερα όταν πωλείται μία επιχείρηση με αρχή και τέλος παρά αν ξεπωλούνταν κομμάτι – κομμάτι, λιγνίτες ή υδροηλεκτρικά.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στη μάχη που έπεται για τη ΔΕΗ. Θεωρούν δε ότι το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας θα ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση προκειμένου, αν δεν υπάρξουν τεράστιες ανατροπές, να φτάσει σχετικά αναίμακτα μέχρι το φθινόπωρο.