Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η εκτίμηση πολλών ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι πολύ κοντά και πιθανότατα το προσεχές φθινόπωρο, ανεξάρτητα από τις αντίθετες επισημάνσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επηρεάζει πλήρως τη στρατηγική, τις τακτικές κινήσεις και τη συμπεριφορά αρκετών υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
 
Όλοι σχεδόν στη ΝΔ, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις του Μεγαρου Μαξίμου, προεξοφλούν ότι δεν θα εξαντληθεί η τετραετία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, αναγκάζοντας εν τέλει την κυβέρνηση να καταφύγει σε εκλογές για να μην πληρώσει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Άρα, πιστεύουν ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, όπως πιστεύει ο Πρωθυπουργός.
 
Στο επίκεντρο είναι η Β΄ Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου έχουν αρχίσει και βγαίνουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια. Η προεκλογική περίοδος για τους περισσότερους έχει ξεκινήσει και κυριολεκτικά γίνεται πόλεμος.
 
Η πρόσφατη συζήτηση και τα δημοσιεύματα για υπόγεια κόντρα μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και του υφυπουργού του Μάκη Γιακουμάτου, παρά τις διαψεύσεις του δεύτερου, είναι ενδεικτική. Ο Νίκος Δένδιας θέλει να πολιτευθεί πλέον στη Β΄ Αθήνας, μετακινούμενος από την Κέρκυρα, ενώ ο Μάκης Γιακουμάτος παλεύει για την επανεκλογή. Ο ένας της φιλελεύθερης δεξιάς και ο άλλος της λαϊκής δεξιάς. Η απόλυτη έκφραση δυο διαφορετικών κόσμων.
 
Στη Β' Αθηνών εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές 13 βουλευτές. Από αυτούς αποχώρησε ο κ. Β. Πολύδωρας, αλλά τουλάχιστον δύο επιπλέον βουλευτές θα είναι στο ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας μάλιστα κορυφαίες θέσεις: ο Νίκος Δένδιας, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης  και Πάνος Παναγιωτόπουλος.
 
Στο ίδιο ψηφοδέλτιο παραμένουν οι υπουργοί, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εισήλθαν στην κυβέρνηση οι επίσης βουλευτές της Β΄ Αθηνών, η Σοφία Βούλτεψη (κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο Αργύρης Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών), η Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Υγείας) και ο Μάκης Γιακουμάτος.
 
Άγνωστο είναι εάν θα επιστρέψει στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που ίσως συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ σίγουρα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που παραιτήθηκε για να δώσει τη μάχη του δήμου της Αθήνας.
 
Είναι σαφές ότι ακόμη και αν η ΝΔ παραμείνει πρώτο κόμμα, κάτι που δεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και δεν αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές, δύσκολα θα διατηρήσει 13 έδρες, παρά την αύξηση των εδρών με τη νέα απογραφή, καθώς στο παιχνίδι θα μπουν και άλλα κόμματα, με πρώτο «Το Ποτάμι». Αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, εκτιμάται ότι θα χάσει τουλάχιστον τέσσερις-πέντε έδρες. Αυτό είναι φυσικό να προκαλεί εκνευρισμό.
 
Όπως είναι φυσικό, οι προσπάθειες αλληλοεξόντωσης των υποψηφίων στο παρασκήνιο μαίνονται ήδη, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης έχουν βρεθεί και συνομιλήσει τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον δυο φορές, μετά τον ανασχηματισμό.
 
Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα μεταξύ του Γιάννη Μιχελάκη και του Νίκου Δένδια που θα δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη στη Β΄ Αθηνών, ενώ ο πρώτος δεν έχει καλές σχέσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλούς εχθρούς έχει και ο Κωστής Χατζηδάκης που χαρακτηρίζεται ως «νεοφιλελεύθερος». Την ίδια στιγμή άλλοι βουλευτές, όπως η Άννα Καραμανλή που ήταν η μόνη τελικά που δεν μπήκε στην κυβέρνηση από τη Β΄ Αθηνών έχουν αρχίσει τον «πετροπόλεμο» μέσω tweet.