Απίστευτες καταστάσεις εξελίσσονται στο Πεδίο Βολής της Πολεμικής Αεροπορίας στη Γαστούνη.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως μας πληροφορούν από το Πεντάγωνο, αγνοούν τις σχετικές προειδοποιήσεις- απαγορεύσεις και εισέρχονται σε απαγορευμένη ζώνη στην οποία εντάσσεται και η παραλία του Παλαιοχωρίου του δήμου Πηνειού για να  απολαύσουν  το μπάνιο τους.

Την ώρα εκείνη δεν αποκλείεται να δουν χαμηλή διέλευση μαχητικών αεροσκαφών που πάνε στην περιοχή για να πλήξουν επίγειους στόχους, όπως προβλέπουν τα σενάρια διάφορων ασκήσεων που εκτελούν. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, στήνουν και πρόχειρες κατασκευές προκειμένου να διανυχτερεύουν εκεί απολαμβάνοντας τη νυχτερινή δροσιά που προσφέρει η παραλία

Τα τελευταία καλοκαίρια δεν χρησιμοποιούνταν το συγκεκριμένο Πεδίο Βολής. Φέτος όμως, πηγές από το ΓΕΑ, υποστηρίζουν ότι λόγω εκπαιδευτικών επιχειρησιακών αναγκών θα χρησιμοποιηθεί(!). Θα μπορούσε βέβαια να καθίσταται ανενεργό τους θερινούς μήνες καθώς δεν μπορούν οι ντόπιοι που έχουν δίπλα τους τη θάλασσα να ξενιτεύονται για να βρουν αλλού παραλίες να κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους. 

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν λουόμενοι, παραλίγο να σημειωθεί σοβαρό ατύχημα καθώς  βλήμα αεροσκάφους «καρφώθηκε» σε απόσταση μικρότερη των δεκαπέντε μέτρων από την καντίνα που υπάρχει στην ακτή του Παλαιοχωρίου (που βρίσκεται στα διοικητικά όρια  του δήμου Πηνειού κοντά στη Γαστούνη).

Μάλιστα, τεχνικό συνεργείο κλήθηκε να αποκαταστήσει βλάβη σε αγωγό βάθους δύο μέτρων, που περνούσε μέσα από καλλιέργεια καλαμποκιού καθώς όπως υποστηρίζεται το βλήμα έφτασε μέχρι  κάτω και τρύπησε τον αγωγό.

Το ΓΕΑ δεν αποδέχεται τα όσα ειπώθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι (Ολυμπιακή Pαδιοφωνία Tηλεόραση).

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας η συγκεκριμένη παραλία απαγορεύεται να χρησιμοποιείται. Δεύτερον τα βλήματα που ρίχνονται είναι εκπαιδευτικά, βάρους τριών κιλών χωρίς γόμωση. Φέρουν ένα καψούλι καπνού για να καταδεικνύεται με τον τρόπο αυτό αν ο πιλότος βρήκε το στόχο. Δεν γίνεται σε καμία περίπτωση τα βλήματα αυτά να κάνουν διάτρηση εδάφους να περάσουν το έδαφος ,να φτάσουν σε δύο βάθος δύο μέτρων και να… τρυπήσουν το σωλήνα.

Αν ήταν βλήμα με γόμωση θα μπορούσε πιθανόν να φτάσει σε τέτοιο βάθος αλλά θα είχε σκάσει και θα είχε δημιουργήσει μεγάλο κρατήρα.

Βέβαια η απαίτηση αυτή δεν είναι καινούργια καθώς εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι ζητούν να κλείσουν τα Πεδία Βολής όπου αυτά υπάρχουν. Αν εισακουστούν αυτά τα αιτήματα θα μείνουν χωρίς Πεδίο Βολής η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός.

Μάλιστα η κατάσταση αυτή είχε απασχολήσει έντονα τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Αυλωνίτη που είχε πει «αν θελήσει η πολιτεία να τα κλείσουμε αύριο όλα τα Πεδία Βολών. Υπάρχουν προτάσεις να πάμε να νοικιάσουμε στη Βουλγαρία. Αυτό βέβαια απαιτεί τεράστιο κόστος καθώς τα αεροσκάφη θα πρέπει να φεύγουν από Άραξο, Λάρισα και να πηγαίνουν σε γειτονικό κράτος να εκπαιδεύονται οι πιλότοι. Βέβαια υπάρχει και εκδοχή να σταματήσουμε την εκπαίδευση….». 

ρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ανακύψει αρκετές φορές στο παρελθόν. 

Γ. Κοκ.