current views are: 5

29 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:53

Νέος πολιτικός φορέας στον μεσαίο χώρο από κοινωνικά στελέχη

Κάτι νέο γεννιέται στον μεσαίο χώρο από ανθρώπους επαγγελματίες και με δημοκρατικά χαρακτηριστικά. 

Δημοσίευση 15:53’
αρθρο-newpost

Κάτι νέο γεννιέται στον μεσαίο χώρο από ανθρώπους επαγγελματίες και με δημοκρατικά χαρακτηριστικά. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Κάτι νέο γεννιέται στον μεσαίο χώρο από ανθρώπους επαγγελματίες και με δημοκρατικά χαρακτηριστικά. 

Η πολιτική πρωτοβουλία κοινωνικών στελεχών του σοσιαλιστικούδημοκρατικού χώρου που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο έχει στόχο να δώσει διέξοδο σε όσους ιδεολογικά τοποθετούνται στον σοσιαλιστικό-δημοκρατικό χώρο, αλλά έπαψαν να εκφράζονται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα και είτε παραμένουν στη σιωπή, επιλέγοντας στις εκλογές την αποχή είτε έχουν μετακομίσει προσωρινά στον ΣΥΡΙΖΑ ή αλλού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που εντείνει την πολιτική ρευστότητα και δεν εξασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, προκειμένου η χώρα και η κοινωνία να βγουν από την κρίση και να απαλλαγούν από τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές, αλλά και με γνώμονα τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, ο οποίος οδηγεί σε ένα μικρό διπολισμό και δικομματισμό που δεν δίνει κυβερνητικό διέξοδο με σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικά στελέχη πήραν την απόφαση για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου. 

Η ομάδα πρωτοβουλίας συγκροτείται από κοινωνικά πολιτικά στελέχη από όλη τη χώρα και έχει επταμελή Γραμματεία Συντονισμού αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τους Χρήστο Σπίρτζη (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό), Γιώργο Καββαθά (Ελεύθερο Επαγγελματία) Τάνια Καραγιάννη (Οικονομολόγο) και Παναγιώτη Κορμά (Γιατρό) ενώ πληροφορίες θέλουν και κορυφαία στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο όπως αυτό του Σπύρου Παπασπύρου να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια. 

Όπως επισημαίνεται το γεγονός ότι οι κοινωνικές δυνάμεις του χώρου έχουν πάψει από καιρό να εκφράζονται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ ή άλλες σχηματοποιημένες πολιτικά δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα παλαιού τύπου πολιτικό παιχνίδι και σε αδιέξοδες για την κοινωνία πολιτικές επιλογές επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση του προκειμένου να δημιουργηθεί ξανά ελπίδα για τη χώρα την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Είναι πλέον ώρα για συλλογικότητες που στα Συνδικάτα Επιμελητήρια τους επιστημονικούς φορείς την  τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς κοινωνικής δράσης και πρωτοβουλίας καταγράφουν ως δυνάμεις του χώρου αυτού ποσοστά από 32-42% να αναλάβουν μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία για την επαναδημιουργία του σοσιαλιστικού-δημοκρατικού χώρου. 

Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία των κοινωνικών στελεχών απευθύνεται σε δυνάμεις και πολίτες που εξακολουθούν να έχουν προσδοκίες από τον χώρο αυτό, έχοντας από καιρό απορρίψει τον δεξιό ή αριστερό λαϊκισμό. 

Ωστόσο δεν έχει ως στόχο και δεν συνδέεται με καμία επιδίωξη διαπραγμάτευσης ρόλων στο σημερινός status των υπαρχόντων συρρικνωμένων από πλευράς δυνάμεων πολιτικών σχηματισμών και δεν συνδέεται με την αναπαραγωγή ρόλων σε ένα πολιτικό προσωπικό εθισμένο σε φθαρμένες πολιτικές πρακτικές. 

Βρίσκεται σε ανοιχτή συζήτηση με πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου αυτού πολιτικού χώρου, με αντίστοιχο προβληματισμό και διάθεση υπέρβασης των αιτιών που οδηγούν σε παραπέρα συρρίκνωση και κατακερματισμό. 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί μαι ακόμα προσπάθεια ομαδοποίησης με στόχο την αναδιαμόρφωση εσωτερικών συσχετισμών στα υπάρχοντα σχήματα ή υβρίδιο δημιουργίας ενός ακόμα πολιτικού μορφώματος με σκοπό η τη διαπραγμάτευση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 

Η πρωτοβουλία ήδη έχει αναπτυχθεί με ένα δίκτυο συσπείρωσης σε περιφερειακό και νομαρχιακό επίπεδο και το επόμενο διάστημα (εντός του Ιουλίου) θα δημοσιοποιηθούν οι αντίστοιχες ομάδες ανά περιφερειακή ενότητα. 


σχετικα αρθρα