Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Ως ευκαιρία να τραβήξει μία και καλή τη διαχωριστική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους παλαιάς κοπής συνδικαλιστές με τους οποίους έχει συμμαχήσει ο κ. Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς την υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ». 

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή την Τετάρτη και την ίδια ημέρα, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και των πρωτοβάθμιων συνδικάτων ετοιμάζονται για τη... μητέρα των μαχών. 

 Η κυβέρνηση βλέπει πώς, με τις ευλογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστές είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα επιδιώκοντας μία μείζονος χαρακτήρα πολιτική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το κυβερνητικό σκάφος. 

Και γι αυτό το λόγο, το Μαξίμου ετοιμάζεται να απαντήσει με «πυρηνικά» στα «πυρηνικά» ΓΕΝΟΠ και ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξει τη μετωπική αντιπαράθεση. Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει, αλλά το δόγμα Θάτσερ, αυτό της σκληρής αντιμετώπισης των απεργών και των κομμάτων που τους στηρίζουν, μοιάζει να συνιστά επιλογή για την κυβέρνηση.  

Έχοντας έξασφαλίσει, και μέσω του νομοσχεδίου, την πλήρη διαδοχή της εταιρείας και, συνεπώς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού αλλά και το ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις για μία πενταετία, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα απαντήσει άμεσα στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ειδικά αν αυτές οδηγούν σε κίνδυνο black out εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικές σεζόν. 

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με την ελληνική οικονομία, να θέσει σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν και, φυσικά, να υποβάλλει σε ταλαιπωρία τους πολίτες» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, προειδοποιώντας έτσι τους συνδικαλιστές για το ότι θα κινηθούν όλες οι νομικές ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το απεργιακό μέτωπο. 

Με άλλα λόγια, πρώτη κίνηση θα είναι η προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου η κινητοποίηση να ανακηρυχθεί ως καταχρηστική (δεδομένου ότι διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων μεταταχθούν στη νέα επιχείρηση και διασφαλίζονται επί 5ετία έναντι απόλυσης) ενώ εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν ακόμη και την πολιτική επιστράτευση των απεργών. 

Το περιθώριο συνεννόησης είτε με την πλευρά των εργαζομένων είτε με την αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποκλειστεί. Και αυτό όχι γιατί η κυβερνητική πλευρά δεν το επιθυμεί αλλά γιατί ήδη συνδικαλιστές και Κουμουνδούρου έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιοδήποτε κυβερνητικό επιχείρημα, καθιστώντας μονόδρομο για τον κ. Σαμαρά το δόγμα Θάτσερ, της σκληρής δηλαδή αντιμετώπισης των απεργών.