Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Ως μια σημαντική ευκαιρία για την συγκρότηση μετώπων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο εκλαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ΔΕΗ.  Έτσι τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να υπάρξουν  πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει μια κοινωνική δυναμική αντίδραση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα  «αφού δρομολογήθηκε η πώληση των δικτύων μεταφοράς η κυβέρνηση  προχωρεί πλέον και τη διαδικασία για τη δημιουργία "μικρής ΔΕΗ", μέσα από την ίδια τη ΔΕΗ, με σκοπό την πώλησή της». 

Ωστόσο, αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση λένε οι ίδιοι άνθρωποι είναι ότι  η ίδια η κοινωνία και οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ, θα αντισταθούν ξεκινώντας  τον αγώνα τους με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ". 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου  εντάσσουν στο κλείσιμο της Βουλής και τις εσπευσμένες κινήσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση μέρους της  κρατικής Εταιρείας Ηλεκτροδότησης  σε ένα γενικότερο σχέδιο που έχει τον τίτλο « ξεπουλιούνται όλα σε τιμή ευκαιρίας». 

Όπως  επισημαίνουν μάλιστα ότι « ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν το μήνυμα από την ήττα της πολιτικής τους στις ευρωεκλογές και προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρατείνουν την εξουσία τους, συνεχίζοντας ακάθεκτοι στον ίδιο δρόμο της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως της ΔΕΗ και του αιγιαλού. 

Τα τετελεσμένα, όμως, που προσπαθεί να δημιουργήσει ενόψει της ανατροπής της κυβέρνησής του σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας της αριστεράς. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε μάλιστα ότι ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι «μια κορυφαία μάχη μέσα από την οποία πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι αυτό που ονομάζουμε καθεστώς μνημονίου έχει ακόμα πολλά κεφάλαια».  

Η κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει τη Βουλή και να παραπέμψει το θέμα της ΔΕΗ στα θερινά τμήματα ωστόσο η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει αυτό το θέμα χαλάει το σχεδιασμό της κυβέρνησης και συσπειρώνει διαφορετικές δυνάμεις πρόσθεσε ακόμα. 

Σε ότι αφορά το θέμα της εκλογής του  προέδρου της Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως προηγείται η ανανέωση της Βουλής καθώς "εκτιμάμε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από μια νέα Βουλή που θα αντανακλά τους πραγματικούς συσχετισμούς". Τόνισε ακόμα  πως όσα αναφέρθηκαν περί μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ "αποσκοπούν απλά και μόνο να θολώσουν τα νερά και να διαχύσουν τις ευθύνες για τα αδιέξοδα της χώρας" και πρόσθεσε πως "είναι ξεκάθαρο πως σήμερα υπάρχουν δυο αντίπαλα σχέδια: αυτό που υλοποιεί η κυβέρνηση και  το εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το χρέος και η κρίση που εκφράζεται μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ".