Εν μέσω έντασης αλλά και με βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τελικά ψηφίστηκε σε δεύτερη ανάγνωση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα.

Υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η αντιπολίτευση καταψήφισε ενώ επιφύλαξε έντονες επικρίσεις για το νομοσχέδιο, ειδικά τα άρθρα που αφορούν τους όρους διαβίωσης και κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου από την πλευρά του εμφανίστηκε ανοιχτός και σε άλλες βελτιωτικές αλλαγές, ενώ ήδη κατέθεσε μία σειρά από βελτιώσεις, που προβλέπουν μεταξύ άλλων, η μείωση στα πέντε από δέκα χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν, ο χρόνος παραμονής κρατούμενου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Επίσης εφαρμόζεται η οριστική παύση των προνομίων βουλευτών εφόσον υπάρξει σε δεύτερο βαθμό οριστική καταδικαστική απόφαση.

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον υπουργού Δικαιοσύνης από την αναφορά του κ. Αθανασίου ότι η Ελλάδα έχει πολλές αιτήσεις κρατουμένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να εκτίσουν τις ποινές τους στην χώρα μας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ανακρίβειες και ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, τόνισε την ανάγκη αλλαγών ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερους όρους διαβίωσης κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Για νομοσχέδιο με ασαφείς όρους που πέφτει σε ιδεολογικό κενό, μίλησε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι με τις διατάξεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας «κάνουμε ανασφαλή την ασφάλεια».

Το ΚΚΕ διά του εισηγητή του Γιάννη Γκιόκα ζήτησε απόσυρση λέγοντας πως ο πυρήνας του νομοσχεδίου για τη δημιουργία φυλακών Γ’ τύπου, το μόνο που δημιουργεί είναι κλίμα τρομολαγνείας.

«Έτσι όπως οριοθετούνται τα κριτήρια για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας καταργούν τον σωφρονιστικό σκοπό της φυλάκισης που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο», υποστήριξε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές η Θεοδώρα Τζάκρη.