Η πρώτη δύσκολη εβδομάδα για τον Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει αρχίσει. Ο νέος τσάρος της Οικονομίας πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουλίου οπότε θα πραγματοποιηθεί και το Eurogroup,  να έχει κλείσει τα τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση του 1 δισεκ. ευρώ.
 
Μετά το Eurogroup θα αρχίσει η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου. 
 
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ντέκλαν Κοστέλο-ο διάδοχος του Ματία Μορς- θα βρεθούν 12 προαπαιτούμενα αλλά και η εκτέλεση του προϋπολογισμού. 
 
Στις συναντήσεις θα συζητηθούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά των ενστόλων ενώ θα αναμένεται να ληφθούν και γενικές αποφάσεις για τις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να προκύψουν από άλλες αποφάσεις τις δικαιοσύνης για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων. 
 
Στις 9 και 10 Ιουλίου οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο θα τοποθετηθούν δημοσίως με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.
 
Για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα της εκπλήρωσης των 12 προαπαιτούμενων έχει μεγάλη σημασία καθώς  σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα σταλεί «μήνυμα αξιοπιστίας», αλλά θα ξεκλειδώσει και 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα άλλα 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
 
Η επόμενη πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου  θα βρεθεί στο επίκεντρο των τριών φθινοπωρινών συνεδριάσεων του Eurogroup, στις 12 Σεπτεμβρίου,13 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου. 
 
Οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις και η μια επιτυχημένη αναθεώρηση του Μνημονίου στις συνεδριάσεις του Eurogroup θα μπορέσει να ανοίξει τη συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους