Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να δώσει... «αέρα» στον κυβερνητικό του εταίρο προκειμένου να αντεπεξέλθει στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στην εσωτερικών αμφισβήτηση αλλά και στην ευρύτερη ρευστότητα της κεντροαριστεράς έχει ήδη τις πρώτες παρενέργειες. 

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι λίγα τα στελέχη που δυσφορούν με την επικοινωνιακή υπεροχή που εμφανίζεται να έχει το ΠΑΣΟΚ. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος εμφανίζεται να είναι ο «κοινωνικά ευαίσθητος», αυτός που καταθέτει προτάσεις βελτίωσης των νομοθετικών πρωτοβουλιών (σ.σ. το παράδειγμα της 5ετους εγγύησης για το προσωπικό της «μικρή ΔΕΗ» που ήταν αποφασισμένο εδώ και πολλές ημέρες αλλά το... «πέτυχε» το ΠΑΣΟΚ) και φυσικά αυτός που υπερασπίζεται μαχητικά όλα του τα πεπραγμένα: από τις επιλογές Παπανδρέου για το μνημόνιο μέχρι αυτές του Ευ. Βενιζέλου για τα υποβρύχια. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, μετά το πέρας της οποίας οι πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για... αποδοχή από τον κ. Σαμαρά των οκτώ θέσεων που έβαλε στο τραπέζι το ΠΑΣΟΚ

Και δεν είναι μόνον, η επικοινωνιακή υπερδραστηριότητα της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι και ο τρόπος που αντιδρά μόλις κάποιος τολμήσει έστω να αμφισβητήσει τις πράξεις του κόμματος. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κυριακής όταν, στον απόηχο των όσων έλεγαν και πράσινα στελέχη για αλλαγές στην πολιτική ή ακύρωση των συμφωνηθέντων, ο Γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να «μην ξεχνά ότι άλλο η κοινωνική πολιτική και άλλο ο ανεύθυνος λαϊκισμός. Επαναστάτες του τίποτα δεν προσθέτουν, αφαιρούν». 

Ακολούθησε μία οργίλη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία Μαξίμου και Συγγρού δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια. 

Το ερώτημα είναι ως πότε. Οι γαλάζιοι βράζουν, όπως είχε συμβεί και με το πολυνομοσχέδιο όταν και πάλι εμφανιζόταν το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί τις βελτιώσεις, ενώ η στάση των «πράσινων» τροφοδοτεί και γαλάζιες αντιδράσεις πάνω στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. 

Ο στενός πυρήνας του Μαξίμου έχει γνώση της κατάστασης αλλά, ενδεχομένως, εκτιμά ότι η τακτική αυτή δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι η στάση ανοχής που επιδείχθηκε το Μάιο έναντι του διλήμματος που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στοίχημα εκλογικά στη Νέα Δημοκρατία ένα ποσοστό που μπορεί να προσέγγιζε και τις δύο μονάδες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο διαφορετική θα ήταν η ανάλυση των εκλογών αν, υποθετικά μιλώντας, η Ν.Δ. είχε αντί για σχεδόν 4 λιγότερες από 2 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να δοθεί ζωτικός χώρος στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της εσωτερικής πίεσης και να μην απειληθεί με αποσταθεροποίηση η κυβέρνηση. Προσθέτουν δε πώς τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά όταν η χώρα, αργά ή γρήγορα, οδηγηθεί σε εκλογές. 

Μέχρι τότε, όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει απανωτές γαλάζιες εκρήξεις...