Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Σειρά επαφών θα έχουν ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και στελέχη του υπουργείου στο Λονδίνο, με εκπροσώπους πετρελαϊκών κολοσσών και επενδυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης

Ο κ. Μανιάτης, θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο τις υπό παραχώρηση περιοχές στους θαλάσσιους χώρους σε ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των πετρελαϊκών εταιρειών με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου». 

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, ανοίγοντας την εκδήλωση, θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας. Θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές, ο οποίος θα προκηρυχθεί άμεσα καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. 

Στις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί «παρέλαση» στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, μεταξύ άλλων της BP, της Shell, της ΕΝΙ, της Exxon Mobil, της Noble Energy, της Chevron, κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνουν το παρών πάνω από 40 εταιρείες, διά των εκπροσώπων τους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό εμβαδόν των περιοχών ξεπερνά τα 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από 20 οικόπεδα. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ είχε κάνει λόγο για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο. Προχώρησε, μάλιστα και σε αριθμητικές εκτιμήσεις λέγοντας πως υπάρχει προσδοκία για έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένονται οι ανακοινώσεις της νορβηγικής εταιρείας PGS που πραγματοποίησε τις σεισμικές έρευνες στις επίμαχες περιοχές.