current views are: 2

1 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση14:06

Κυβέρνηση: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά αποκατάσταση των αδικιών

Η απόφαση έχει ληφθεί και σε έναν μεγάλο βαθμό έχει ανακοινωθεί κιόλας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τόσο προς τον κυβερνητικό εταίρο όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Δημοσίευση 14:06’
αρθρο-newpost

Η απόφαση έχει ληφθεί και σε έναν μεγάλο βαθμό έχει ανακοινωθεί κιόλας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τόσο προς τον κυβερνητικό εταίρο όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Η απόφαση έχει ληφθεί και σε έναν μεγάλο βαθμό έχει ανακοινωθεί κιόλας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τόσο προς τον κυβερνητικό εταίρο όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διορθώσεις και σε ελαφρύνσεις των ασθενέστερων, σε αποκατάσταση αδικιών και ελάφρυνση φορολογικών βαρών υπό μια προϋπόθεση: Να μην επηρεαστούν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτήν την γραμμή συμφωνεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερωθεί και εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια κυρίως στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης την δεδομένη χρονική στιγμή είναι η κατάθεση και η ψήφιση των έξι πρώτων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του υπολοίπου της προβλεπόμενης δόσης. Αυτή η εξάδα προαπαιτούμενων θα έρθει εντός της εβδομάδας και ενδεχομένως με την μορφή ενός νομοσχεδίου με την μορφή του κατεπείγοντος. Το χωροταξικό ήδη έχει ψηφιστεί ενώ το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» που είναι το πιο δύσκολο και είναι στην δεύτερη παρτίδα κατατίθεται την Τετάρτη για διαβούλευση.

Και εδώ εμφανίζεται το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί επίσης εντός της εβδομάδας και το οποίο ακούει στο όνομα αντάρτικο βουλευτών.

Οι όποιες διαφοροποιήσεις από βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου που ήδη εξετάζει τις πιθανές λύσεις. «Τα προαπαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστούν και θα ψηφιστούν» έλεγε στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και συνέχιζε με νόημα «δεν φάγαμε τον γάιδαρο και θα κολλήσουμε στην ουρά». Ήδη οι επαφές και το «πολιτικό μασάζ» με τους διαφωνούντες έχει ξεκινήσει ενώ ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για αντικατάσταση όσων εκφράζουν αντιρήσσεις και κριθεί ότι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ψηφοφορία.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου ακούει στο όνομα «μικρή ΔΕΗ» που, παρά την συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα συνδικάτα θα είναι η γνωστή δοκιμασμένη συνταγή που έχει τηρήσει απέναντι σε όλες τις μορφές κινητοποιήσεων.

Αρχικά αποδομείται η κριτική της αντιπολίτευσης με πολιτικά επιχειρήματα και ακολουθείται η δικαστική οδός και οι διατάξεις των νόμων απέναντι στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Συστατικό αυτής της συνταγής και ο κοινωνικός αυτοματισμός αφού κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν θα επιθυμούσαν να βρεθούν απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που διανύουν την καλύτερη τουριστική περίοδο της χώρας.

Επόμενο «αγκάθι» για Σαμαρά και Βενιζέλο δεν είναι άλλο από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες απαιτείται αποκατάσταση μισθών σε δικαστικούς και ένστολους.

Η λύση είναι μόνο μία και ακούει στην λέξη ισοδύναμα, ωστόσο η εξέυρεσή τους δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Επιπλέον η λύση με τα ισοδύναμα μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην διαπραγμάτευση με τη τρόικα αφού τα «κουκιά» είναι μετρημένα.

Επομένως, η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη και οι λύσεις που αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου μονο εύκολες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.


σχετικα αρθρα