Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

H έκπληξη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν άλλη απο το ότι ο Παν. Λαφαζάνης ανέλαβε να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για το «θερμό καλοκαίρι» που όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου «έχουμε μπροστά μας μέχρι τις πρόωρες εκλογές».

Ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπρόσώπων του κόμματος, με ακροατή τον Αλ. Τσίπρα, παρουσίασε το σχέδιο και την τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τέλος του καλοκαιριού.

Πρώτο μέλημα, ο συντονισμός όσων συμμετέχουν στα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα δυσλειτουργίας και αλληλοεπικαλύψεων, δεύτερο οι πολιτικές εξορμήσεις ανά την επαρχία κατά τους θερινούς μήνες, στις οποίες πρέπει να συμμετέχει το σύνολο του στελεχικού δυναμικού του κόμματος μηδέ των ευρωβουλευτών εξαιρουμένων, και τρίτον να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κίνημα που θα εκφράζει όχι μόνο την αντίδραση κατά της ΔΕΗ, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ευρύτερο χαρακτήρα που τα χαρακτηριστικά του θα αποτυπώνουν τον παλλαϊκό χαρακτήρα που επιδιώκει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολιτευτική του τακτική.

Σε κρίσιμο μέγεθος αναγορεύεται εκ των πραγμάτων, η διαχείρηση της «κοινωνικής οργής», με τρόπο που αφενός μεν θα αποτυπώνει τη μαχητικότητα της κοινωνίας και αφετέρου με την δέουσα προσοχή ώστε να μην «κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υποδαυλίζει οριακές καταστάσεις και ότι στρέφει κοινωνικές ομάδες έναντι άλλων», αφου όπως εκτιμάται αυτό ακριβώς θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση, για να καταστήσει «οιονεί απολογούμενο το ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα ο αγώνας κατά των έξι νομοσχεδίων που κατεβάζει η κυβέρνηση στα θερινά τμήματα, θα είναι «ένας και ενιαίος», αφού τα μέτρα του μνημονίου είτε αυτά είναι προαπαιτούμενα είτε «δια της πλαγίας» επιλογές της κυβέρνησης, οδηγούν την κοινωνία σε γρήγορη «φτωχοποίηση».

Προς τούτο ήδη σχεδιάζεται το πλάνο εξόρμησης ανά την Ελλάδα ώστε να καλυφθούν τυχόν οργανωτικές δυσλειτουργίες, και ατυτόχρονα να «στηθούν» νέες οργανώσεις και κοινωνικοί πυρήνες, και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του προγράμματος ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο αποτελώντας «την αιχμή του δόρατος του κυβερνητικού έργου».