Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

«Φουντώνει» η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ» με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ως υποκινούμενες από την Κουμουνδούρου, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να δέχεται εισηγήσεις για επιστράτευση.

Η επίταξη αφορά σε μηχανήματα και υπηρεσίες και η επιστράτευση σε ανθρώπους δηλαδή υπαλλήλους. Αυτοι οι δύο όροι μαζί με τον όρο «κοινωνικός αυτοματισμός» περιέχονται στις εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Σαμαράς για την αντιμετώπιση των επικείμενων κινητοποιήσεων των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Και επειδή αυτές οι κινητοποιήσεις θα γίνουν παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήδη η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου απαντά στην φράση «πολιτικά υποκινούμενες».

Ας τα δούμε χωριστά. Πρώτο μέλημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η ενδεχόμενη συσκότιση για πολλές ώρες τουριστικών περιοχών αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό; Η φράση που χρηγσιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι. Αυτό τι σημαίνει; Ενα και μόνο πράγμα:

Καταγγελία στις δικαστικές αρχές των κινητοποιιήσεων, επίκληση της εθνικής αναγκης και επιστράτευση των υπαλλήλων για να συνεχιστεί κανονικά η παροχή ρεύματος.

Πού ποντάρει η κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί σε αυτήν την λύση; Στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές θα κατανοήσουν στο τέλος ότι δεν πρέπει να τεθούν απέναντι στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα στα τουριστικά επαγγέλματα, που αυτήν την χρονιά διανύουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση όλων των εποχών.

Από την άλλη επιθυμεί να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν την στρατηγική που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Υπάρχει μια πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν και άλλες, ώστε όλα να προχωρήσουν κανονικά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αλλαγών, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που πήρε τον δρόμο του κοινοβουλίου.

Η επόμενη κυβερνητική κίνηση είναι η αποδόμηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγάγει το θέμα σε μείζον πολιτικό ζήτημα και πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.Ήδη τα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να κάνουν λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις οι οοίες ως στόχο δεν έχουν το όφελος των καταναλωτών αλλά ακόμα ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Στη στρατηγική αυτή προστίθεται και το επιχείρημα ότι αφενώς  οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται  αφετέρου ικανοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Όλοι λοιπόν σε θέσεις μάχης. Και στη μέση πάλι οι πολίτες...