Αφού σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη συμφωνία για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, τα βλέμματα όλων στρέφονται πάνω στους διαδόχους των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το θέμα αυτό αφιερώνει εκτενές δημοσίευμα το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics που γράφει πως κύριος στόχος του Προέδρου της ΕΕ είναι οι επιλογές των προσώπων να γίνουν αυτή τη φορά με ομοφωνία.

«Οι 28 θα συναντηθούν στις 17 Ιουλίου για να καταλήξουν στους διαδόχους του Ρομπάι και της Αστον» σημειώνει το έντυπο και αναφέρει πως ο Χέρμαν βαν Ρομπάι έχει λιγότερες από τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του για να «μαζέψει τα κομμάτια» και να «επανατοποθετήσει τη Βρετανία στο παιχνίδι».

Στο δείπνο θα συζητηθεί το θέμα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για ανανεώσιμη διετή θητεία)αλλά και ο νέος επίτροπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια.

Πρόκειται σύμφωνα με το Europolitics για μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση καθώς το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών σαφέστατα «μοίρασε ξανά την τράπουλα». Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των χωρών, της αριστεράς, της δεξιάς, του Βορρά και του Νότου, καθώς και των νέων μελών της ΕΕ καθώς και ο «άγραφος κανόνας» περί ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι σαφής: οι δυο θέσεις απαιτούν ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο ο Ρομπάι ευελπιστεί να υπάρξει ομοφωνία, όπως είχε συμβεί και με τη δική του περίπτωση το 2009.

Το άλλο θέμα που έχει ειδικό βάρος σύμφωνα με το έντυπο είναι οι βοηθητικές θέσεις όπως η προεδρία του Eurogroup, οι σημαντικές θέσεις επιτρόπων καθώς και η γενική γραμματεία της Επιτροπής.

Για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν ακουστεί κυρίως τα ονόματα της Δανής πρωθυπουργού και του Ολλανδού πρωθυπουργού (ο τελευταίος το διέψευσε). Τα άλλα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί είναι ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Κένι και ο πρώην Φινλανδός Πρωθυπουργός Κατάινεν.

Πρόσφατα, η Ιταλία έθεσε στο τραπέζι το όνομα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της Άστον. Για τη θέση όμως της επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής ακούγεται και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, που σύμφωνα με το Europolitics, φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ρομπάι.