current views are: 1

1 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση19:50

«Πράσινο» στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις – Αποσύρθηκε διάταξη για τις κλινικές

Απέσυρε για να… επανακατάθέσει την διάταξη που αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Δημοσίευση 19:50’
αρθρο-newpost

Απέσυρε για να… επανακατάθέσει την διάταξη που αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Απέσυρε για να… επανακατάθέσει την διάταξη που αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Η συγκεκριμένη περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή και όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης, δεν είναι αντίθετος στην ουσία της ρύθμισης, αλλά σημείωσε πως θα πρέπει να επαναξιολογηθούν θέματα που αφορούν τον έλεγχο αριθμού των κλινών, τον φορέα που θα κάνει τους ελέγχους κλπ.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση προέβλεπε ότι το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών θα μπορεί να συναρτάται με την πληρότητα των κλινών, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού του Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας της κλινικής.

Κατά τα άλλα ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως θα μπει πλαφόν βάση υπουργικής απόφασης στα πόσα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται το απόγευμα, ενώ σημείωσε πως ακόμη μία προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει κανένα κενό στα πρωινά.

«Μην βιάζεστε, θα συζητηθούν όλα και θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι θέσεις των κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα συστέγασης ιδιωτικών φορέων παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη εταιρικής σχέσης μεταξύ τους.

«Το να αξιοποιήσουμε μια δημόσια υποδομή που πλήρωσε ο ελληνικός λαός προκειμένου σε ένα χειμαζόμενο δημόσιο σύστημα να αποκτήσουμε πρόσθετα έσοδα, είναι κακό; Ή μήπως είναι κακό να αξιοποιείται από το δημόσιο η δυνατότητα όσων έχουν χρήματα ή ιδιωτική ασφάλιση;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Η Νέα Δημοκρατία δια του εισηγητή της Χρήστου Κέλλα συντάχθηκε με το νομοσχέδιο λέγοντας πως έρχεται να συμπληρώσει την μεταρρύθμιση που θεσμοθετήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του, με τον βουλευτή Κώστα Ζαχαριά να σημειώνει πως «ολοκληρώνεται και πραγματώνεται η αντίληψη της συγκυβέρνησης για μια δημόσια υγεία όσο το δυνατόν συρρικνωμένη«.

«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όμως, έχουμε πλήρη γνώση ορισμένων αδυναμιών του» επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Δ. Σαλτούρο που εξέφρασε προβληματισμούς.

«Ό,τι είναι για το καλό των πολιτών και των ασθενών εμείς το ψηφίζουμε, ό,τι όμως γίνεται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και ότι είναι εις βάρος των πολιτών και δη των ασθενών, το καταψηφίζουμε», είπε ο Παναγιώτης Μελάς εκ μέρους των Ανεξάρτητους Έλληνες που ζήτησε απόσυρση των διατάξεων για τα χειρουργεία και τη συστέγαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Καταψηφίζοντας επί της αρχής του το νομοσχέδιο εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Αικατερίνη Μάρκου ανέφερε ότι οι απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα, δεν δίνονται με αυτό το νομοθέτημα.

«Όχι» στο σχέδιο νόμου είπε και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής μιλώντας για υλοποίηση μέσω αυτού των εγκληματικών πολιτικών του μνημονίου.

Όπως ανέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Λαμπρούλης το νομοσχέδιο αυτό δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της υγείας, ως απόρροια της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα