Επί της αρχής και επί των άρθρων με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό.

Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε για την τελική της τοποθέτηση, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν μετείχε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Νωρίτερα βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει τροπολογία για  συμπερίληψη και του αγροτουρισμού στη θεματολογία του νομοσχεδίου,  κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής, λόγω προβληματικής, όπως ανέφερε την Δευτέρα η Όλγα Κεφαλογιάννη, συνεργασίας των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Καταγράψαμε εκκρεμότητες και παθογένειες που συσσωρεύονταν κατά το παρελθόν- και ερχόμαστε να παρέμβουμε σε σημεία που έστεκαν ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη και να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία» ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου έχει πρώτα απ' όλα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δημιουργεί ένα σαφές και απλό πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Διοίκησης». Παράλληλα σημείωσε πως το  υπουργείο Τουρισμού έχει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης υπερασπίστηκε την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που φέρνει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητή του Μ. Κριτσωτάκη ανέφερε ότι τα διοικητικά μέτρα που επιβάλλονται για 150 ευρώ και σφράγισμα της επιχείρησης (σ.σ. αφορούν καταλύματα που λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας) μπορεί να τύχουν και θετικής ανταπόκρισης.

Το ΚΚΕ εστίασε τις παρεμβάσεις του στα εργασιακά θέματα, με τον Χρήστο Κατσώτη να σημειώνει απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των επιχειρήσεων τουρισμού:

«Εμείς λέμε να υπάρχει η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων- και με βάση αυτήν ένα ξενοδοχείο που θέλει να είναι πέντε αστέρων, να μπορεί να έχει το αντίστοιχο προσωπικό. Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η ελάχιστη σύνθεση; Ένας εργαζόμενος ανά κλίνη; Μισός;»

«Δεν μπορείς να βάζεις στάνταρ εργαζόμενο ανά κλίνη» απάντησε από πλευράς του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Θα δεχόσασταν έναν διάλογο για τον αριθμό των εργαζομένων, ανάλογα με τις εξειδικεύσεις;» συνέχισ ο Μ. Κριτσωτάκης  του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μελετούμε τα καλύτερα μοντέλα- το αυστραλέζικο, το αμερικανικό μοντέλο, το ελβετικό. Αυτά τα μοντέλα δεν στηρίζονται όμως στο πόσους εργαζόμενους έχει η υπηρεσία, αλλά στο ποια είναι αυτή η υπηρεσία» απάντησε ο κ. Ανδρεάδης.

«Δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε λεπτομερώς ένα νομοσχέδιο, που αφήνει ανεξέλεγκτους μεγαλοξενοδόχους έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε στην ομιλία της η Ραχήλ Μακρή.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το άρθρο για τα τουριστικά καταλύματα. Ο ειδικός αγορητής, Θάνος Μωραΐτης επεσήμανε πως «δεν είμαι αρνητικός στο να πωλούνται οι κατοικίες ήδη από τα σχέδια, αλλά πολύ φοβάμαι πως, αν δεν υπάρχει μια ρύθμιση που να βάζει ασφαλιστικές δικλίδες, πολύ εύκολα θα δούμε αύριο διάφορους περιφερόμενους απατεωνίσκους "επενδυτές", να πλασάρουν διάφορα τουριστικά φαραωνικά καταλύματα και να στήνονται παιχνίδια στο Χρηματιστήριο».