Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με τον Αλέξη Τσίπρα να οχυρώνεται σήμερα πίσω από τα ορυχεία της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, η κυβέρνηση ξεκινά μια πολύπλευρη μάχη στο οικονομικό πεδίο, «μπροστά σε ένα δάσος», που όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, «κανείς δεν βλέπει αυτή τη στιγμή, καθώς οι περισσότεροι κοιτάζουν το δέντρο». 

«Το θέμα της “μικρής ΔΕΗ” είναι μόνο το ένα από τα δώδεκα προαπαιτούμενα», εξηγούσε η ίδια πηγή υπενθυμίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα ενόψει της πέμπτης και τελευταίας άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα.  

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση που αναμένεται στις αρχές του Φθινοπώρου, είναι ίσως η πιο κρίσιμη μέχρι σήμερα, καθώς θα έχει αντίκτυπο στη συζήτηση που θα ξεκινήσει τότε για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα τη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, ξεκινώντας σήμερα το απόγευμα στο Α΄θερινό τμήμα της Βουλής τη συζήτηση για το καυτό νομοσχέδιο που αφορά τη ΔΕΗ. Αν και υπήρξε η σκέψη ακόμη και για αντικατάσταση των «επικίνδυνων» βουλευτών, Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι βελτιώσεις που έγιναν αποτελούν τις εγγυήσεις ώστε το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές. 

Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να κλιμακωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «εμείς μαχόμαστε για την επιβίωση της ΔΕΗ και το συμφέρον των καταναλωτών και αυτοί για το μέλλον των Φωτόπουλων, των Μπαλασόπουλων και των Καλφαγιάννηδων». 

Μάλιστα τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα κατά γενική ομολογία, θετικά επιτεύγματα της ελληνικής Προεδρίας που ισχυροποίησαν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας μάχεται για να υπερασπιστεί τα προνόμια που δεν θέλουν να χάσουν οι αμαρτωλές συνδικαλιστικές ηγεσίες, μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιό ΠΑΣΟΚ». 

Τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα 

Παράλληλα το Οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση δια αλληλογραφίας με την τρόικα για το θέμα πλειστηριασμών ακινήτων αυτών που χρωστούν στο δημόσιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν, επειδή οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι αφού δεν υπάρχουν πλειοδότες, να μειωθεί η τιμή εκκίνησης ώστε τα ακίνητα να εκπλειστηριάζονται και να εισπράττει το δημόσιο έσοδα. Ωστόσο η κυβέρνηση, επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτικά ζήτημα, προσπαθεί να μειώσει την τιμή εκκίνησης στο 70-80% της αντικειμενικής αξίας, αντί του 1/3 της αξίας που ζητά η τρόικα

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Οι ίδιοι δέχονται να γίνει σταδιακή καταβολή των αναδρομικών, με το ΓΛΚ να εκπονεί νομοτεχνικές μελέτες για το κόστος αλλά και τα σενάρια εφαρμογής αυτών των αποφάσεων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν για 600εκ. ευρώ αναδρομικά και περίπου 200εκ. ευρώ επιβάρυνση κάθε χρόνο λόγω των αυξήσεων.