current views are: 1

2 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:57

Αβραμόπουλος: «Νέος οδικός χάρτης στην άμυνα της Ε.Ε.»

Σε απολογισμό των σημαντικών  δραστηριοτήτων που είχε η χώρα μας στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας ,κατά την προεδρία της,  προέβη σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 08:57’
αρθρο-newpost

Σε απολογισμό των σημαντικών  δραστηριοτήτων που είχε η χώρα μας στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας ,κατά την προεδρία της,  προέβη σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε απολογισμό των σημαντικών  δραστηριοτήτων που είχε η χώρα μας στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας ,κατά την προεδρία της,  προέβη χτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνάντηση  που είχε  στο Πεντάγωνο με τους πρέσβεις  των Ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα   αναφέρθηκε  στο νέο οδικό χάρτη που  πρέπει να ακολουθήσει η γηραιά ήπειρο ενώ δεν έκρυψε την  ανησυχία του για τις  γεωπολιτικές εξελίξεις στη  «γειτονιά» της Ευρώπης καθώς φαίνεται ότι υπάρχει έντονη σχέση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας.  

«Πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη και τη ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες εσωτερικές συγκρούσεις στη Συρία και την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή του» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζοντας ότι «η κρίση στην Ουκρανία  συνιστά μείζονα στρατηγική εξέλιξη, η οποία δείχνει επιστροφή σε προκλήσεις σχετικές με την χρήση βίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έλληνας υπουργός  τόνισε με  έμφαση ότι «σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει πόλος σταθερότητας και προασπιστής των Ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων». 

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα   να συνεχίσει να αποτελεί πυξίδα το ευρωπαϊκό όραμα και βάση αυτού να απαντηθούν  όλες οι  προκλήσεις των καιρών μας , όπως είναι η  ανεξέλεγκτη άνοδος της παράνομης μετανάστευσης, το περιβάλλον  και άλλα παγκόσμια ζητήματα. 

«Χρειάζεται να δεσμευθούμε για να υπερασπίσουμε το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – της νέας κοινής μας χώρας – και να συνεργαστούμε για να αναβιώσουμε την πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα αψηφώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Αναλάβαμε την Προεδρία αμέσως μετά το πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Άμυνα στα τέλη του Δεκεμβρίου 2013, όπου οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υιοθέτησαν σημαντικά συμπεράσματα για θέματα Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας. Εγκαινιάστηκε και αναπτύχθηκε ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου 2013. Στο συγκεκριμένο  οδικό χάρτη  εξετάζονται σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της  ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ενώ προβάλλονται  οι δυνατότητες που υπάρχουν όπως  είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο εναέριος ανεφοδιασμός και  οι δορυφορικές επικοινωνίες. Δυνατότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περεταίρω».

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα