Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Τα πόσα και το πότε θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας (με νέα σύνθεση καθώς τον Ματία Μόρς αντικαθιστά ο Ντέκλαν Κοστέλο) αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. 

Η απαίτηση για σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ ως αναδρομικά και, κυρίως, η τρύπα των 200 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση που διαμορφώνει η δικαστική απόφαση για τους ενστόλους αναμένεται να κυριαρχήσει καθώς οι μεν πιστωτές παρακολουθούν από κοντά τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ενόψει και της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος, η δε Αθήνα θέλει να ανταποκριθεί στη δικαστική απόφαση, καθώς οι ένστολοι αποτελούν και ομάδα – στόχο του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο δεν θέλει αυτό να συνοδευτεί από νέα μέτρα. 

Ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» που δημιουργείται θα τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις με τους πιστωτές, μετά τις οποίες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και τις τελικές της αποφάσεις. Στόχος είναι τμήμα των αναδρομικών και των αυξήσεων να δοθούν ήδη από φέτος στις κατηγορίες που δικαιώθηκαν δικαστικά, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τις επαφές που είχε χθες με τους εκπροσώπους τους. 

Η προσπάθεια αναζήτησης λύσεων δεν είναι εύκολη ενώ περιλαμβάνει και το στοιχείο του «ψυχολογικού πολέμου». Ως τέτοιο μπορεί, εξάλλου, να ερμηνευθεί και το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα για τους ένστολους. Πηγές του Μαξίμου αλλά και του Υπ. Οικονομικών, πάντως, διέψευδαν τη σχετική πληροφορία, αν και είναι δεδομένο ότι ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών (πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτης εισφορά κλπ) θα γίνει πλέον υπό το πρίσμα των νέων αναγκών που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις. 

Δεν αποκλείεται, πάντως, το κυβερνητικό σενάριο να περιλαμβάνει την τμηματική καταβολή των αναδρομικών και, ενδεχομένως, τη σταδιακή επαναφορά των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012. Για το πρώτο, να τους δοθούν δηλαδή σε δόσεις τα αναδρομικά, δεν διαφωνούν ούτε οι εκπρόσωποί τους. Για τις αυξήσεις, όμως, των αποδοχών τους διεκδικούν αυτές να γίνουν άμεσα.